szombat, augusztus 12, 2006

Volkswagen Passat

Adel uj autoja Meglepődve olvastam az indexen egy cikket a Passat kombiról. A cikk színvonala a Totalcar-tól megszokottnál alacsonyabb volt, az autó műszaki megoldásairól, teljesítményéről, menettulajdonságáról szinte semmi információ sincs, olyanokon rágódik a szerző, hogy hogy néz ki a kocsi, és milyen a presztízse.

A legnagyobb problémaként a gyenge motort emelték, ki bár azt nem írták le, hogy hány lóerős a 2.0 FSI benzines, és hogy milyen vele a kocsi gyorsulása. A cikk írójának nem nagyon tetszett az autó, ami engem nem is nagyon érdekelne, mert aki ilyen gyenge cikket ír annak a megindokolatlan véleménye nem sok súllyal bír, de azon nagyon meglepődtem, hogy a szokásos „kéne vagy nem kéne” szavazáson eddig 600-an szavaztak csak igennel az 1300 nemmel szemben. Magyarázza már el nekem valaki, hogy miért ennyire népszerűtlen a kombi Passat? A Sedan-ról szóló cikk is fanyalgós hangulatú volt, de ott többen szavaztak pozitívan mint negatívan. A legelső új Passat-os cikk mottója is elég árulkodó volt: „nem találtam fogást rajta”.

Én nagyon meg vagyok elégedve a másfél hónapos Passat kombinkkal, nagyszerű autó: élmény vezetni, korszerű, sugárzik belőle a minőség. A szomszédaink és vadidegenek is elismerően jönnek közelebbről megnézni. A motorja az otthoni csúcsmotor 2.0 FSI-vel (kb. 150 LE?) szemben egy 3.6 literes 280 LE, amivel 6.5 sec körül van százon. Mi sport csomaggal vettük, igazán dinamikusan lehet vele haladni, de (a motort leszámítva) az összes opció Magyarországon is ugyanúgy megrendelhető.

Itt a Passatot kétféle motorral forgalmazzák, az alap 4 hengeres motor a 2.0 FSI Turbo (200 LE, chiptuninggal 250), a 6 hengeres a Touareg-ben is használt 3.6 FSI VR6. Mi azért is a nagyobbat vettük, mert csak azzal lehetett sportcsomagot választani, amiben a futómű érezhetően jobb menettulajdonságokat mutatott (keményebb felfüggesztés, 15 leültetés, 17" felnik) valamint a sportülések tökéletesen kényelmesek voltak. A turbók nem teljesen egyenletes járásúak, felpörgetve hirtelen jön meg az erejük, a 6 hengerrel finomabban lehet haladni akkor is, ha nyomjuk neki rendesen a gázt.

Szóval ki tudja az okát ennek a magyarországi Passat kombi apátiának? Várom a hozzászólásokat...