kedd, augusztus 01, 2006

Gyöngybagoly

Uzsonna az allatkertben Néhány héttel ezelőtt egy bagoly költözött a házunk előtti pálmafára. Onnan vettük észre, hogy furcsa állagú fekete gombócokat találtunk a fa alatt… Nappal a fa koronájában elbújva alszik, naplemente után elkezdi a szárnyát nyújtogatni, egy kicsit tornázik, majd egyre lejjebb ugrál az alsó ágakra, végül hirtelen elrepül vadászni. Általában az egyik szomszéd ház tetejére repül, ott körülnéz, majd a kanyon felé veszi az útját. Nem huhog, hanem sikolyszerű hangokat ad ki repülés közben. Az első napokban kitettünk néhány kempingszéket a fa alá, és onnan néztük az eseményeket. A szomszédok és az utcán arra sétálók kíváncsian nézték, hogy mit figyelünk olyan kitartóan. Néhányan azt hitték, hogy hullócsillagokat vagy valami más égi jelenséget várunk... Mindhárman adtunk a bagolynak egy nevet, így lett „Dumbo Bubó Béla”. Lili egyik kedvence Dumbo, repülő elefánt, ami egy 1941-es rajzfilm főszereplője, ezért adta neki ezt a nevet.

Néha úgy tűnt, mintha egyszer kisebb egyszer meg nagyobb lenne a bagoly, de hamarosan kiderült, hogy ketten vannak! Csak ritkán lehet mindkettőt látni, sőt van amikor egyik sem látszik. Lehet hogy jó magasan elbújnak, vagy az is lehet, hogy nem minden nap alszanak itt. Már ideje lenne levágatni az elszáradt leveleket, de olyankor akarjuk a kertészeket kihívni, amikor a baglyok épp nincsenek itt, mert attól félünk, hogy megijednének, és nem jönnének többet vissza. Nem lehet sokáig halogatni a fák rendberakását, mert a lakóközösség szabályzata értelmében megbüntethetik azokat, akik elhanyagolják a portájukat. Készítettem egy fényképet a házról és a fákról. Furcsa, hogy ilyen szürke július végén az ég, máskor itt egész nyáron egy csepp eső sem szokott esni, most pedig már napok óta minden nap esik valamennyi, a kertünkben gombákk nőttek ki! Jól is jött az eső, mert ez vetett véget a 20 éves rekord melegnek: 35-40 C-ról 20 C-ra esett le a hőmérséklet.



A baglyunk angol neve Barn Owl, magyarul gyöngybagoly, találtam róla egy igen mulatságos leírást:

A GYÖNGYBAGOLY.

Egyéb neve: gyöngyös bagoly, lángbagoly. (Strix flammea L.) HASZNOS.

Leirás. Igen tollas voltánál fogva majdnem varjúnagyságot mutat; szeme sötét, majdnem fekete, előre pillantó. Feje nagy, a fátyol igen fejlett, nyugalomban szív alakú ábrázatot alkotva, fehéres, szélein rozsdás; a csőr gyengén kampós, sárgás; a láb csűde véknyan tollas, az ujjak majdnem kopaszok; a középső ujj karma belső szélén fürészes. A test tollazata selymes, puha és a szép, hamuszínű háton sok fehér és sötét gyöngyözéssel; a hasfél halavány, rozsdás lehelettel, néha igen világos, apró fehér és sötét gyöngyözéssel. Rendes fészket nem épít, hanem várromok falán, tornyok belső párkányzatán, granáriumok fal törmelékén, szemetjén tojja le fészekalját, mely öt néha hét hosszúkás, fehér tojásból áll.

Élete módja. A gyöngybagoly az ember környezetét keresi föl és legszivesebben épületek padlásait, a hiúkat, a granáriumok belső fedélgerendázatait lakja, hol a félhomály uralkodik, mely az éjjeli madárnak napközben is kedvez. Nyugalomban mindenféle furcsa állásokba helyezkedik és a fátyol mozgatásával mintha fintorítaná az arczát. A házban egyike a leghasznosabb madaraknak, mely senkinek sem vét s a mellett a legkitünőbb és legszorgalmasabb egérfogó, mert többet öl, mint a mennyit egyszerre elkölt. Igaz, hogy reá megy a denevérre, mely mint rovarevő hasznos, és ha hozzáfér, elviszi a madárporontyot is; de ez kivételes és semmiben sem csökkenti a gyöngybagoly nagy hasznosságát. Mindég eleven, tehát ártó prédával él és csak a legnagyobb szükségben fanyalodik a dögre. Kiáltása éjjel hallható, kellemetlen, rekedtes rűűű szólam, majd hortyogó és kaffogó hangok hallatszanak, a mi együttvéve nagyon arra való, hogy tudatlan emberek babonásságát felköltse, melynek rendes következése az, hogy ez a hasznos bagolymadár a csűr kapujára kiszegeztetik, a szegező ember nagy kárára és bizony gyalázatára is.

Nálunk nem ritka, de nem is sok.