kedd, november 04, 2008

Halloween 2008

Halloween fénykreációnk

(Történelmi visszatekintés: 2004-ben még nem volt blogunk, HTML-ben gyártottam Liliről a naplót, aki éppen akkora volt, mint most Madi és ő is már teljes erőből részt vett az édességvadászatban a "cicás" jelmezében. 2005-ben csak egy fényképet tettem fel a beszámolóba, amin Lili elefántnak öltözött. 2006-ban az ünnep eredetéről is írtam, ekkor Lili Micimackónak álcázta magát az óvdában. 2007-ben Lili a Hamupipőkés ruhájában pompázott, Madi 8 hónaposan még csak megfigyelőként vett részt az eseményeken.)

Tavaly ezzel fejeztem be a Halloween-ről írt bejegyzést: "Furcsa érzés arra gondolni, hogy jövőre már Olivérnek is lesz jelmeze (most csak egy jópofa manó sapkát adtunk rá), és hogy Lilivel fog házról házra szaladgálni..." Most pedig arra volt furcsa érzés gondolni, hogy tavaly Olivér milyen kis baba volt, még járni sem tudott, idén pedig már milyen nagy legényként viselkedett.

A Halloween nálunk egy héten keresztül tartó eseménysorozat, amit megelőz a jelmez kiválasztása, a kert feldíszítése, a töklámpások elkészítése. Ezután a Magyar házban, majd Lili iskolájában is van egy-egy jelmezes Halloween program, 31-én este pedig a "trick-or-treat" fedőnevű édességgyűjtés jelenti a csúcspontot és egyben a felejthetetlen záróünnepséget.

Idén újra eluralkodott felettünk a totális szabadidőhiány, a három sütőtökből csak egy töklámpás készült, a második csak ki lett vájva, a harmadik még mindig sértetlen állapotban pompázik. Pontosabban már csak ez az utolsó ácsorog az ajtónk előtt, a másik kettő durván megpenészesedett az október végén szokásos sivatag felől érkező meleg miatt (tavaly ilyenkor az ilyen időjárás miatt volt a nagy tűz). A házunkat már három héttel korábban kidekoráltuk, a szokásos dizájnt alkottuk újra, ami persze Madinak teljesen új volt. Képtelenség a sötétben az apró fényforrásokat élethűen lefényképezni, de szerencsére egyik éjszaka észrevettem, hogy a leereszkedő sűrű ködben kisértetiesen világítottak a kertünkben a fények, és leszaladtam lefényképezni. (Ez a kép látható a lap tetején)

Madi nagyon szereti a kutyákat, ezért egy helyes kutyajelmezt vettünk neki. Miután ráadtuk, megnézte magát a tükörben, jót rötyögött a farkán, majd pánikszerűen levetkőzött. Valószínűleg azért, mert a jelmez túl kicsi volt rá, hiába volt az ráírva, hogy 2 éveseknek való. Ez elég rosszkor jött, mert Lili már teljes Belle (a Szépség és a Szörnyeteg főszereplője) estélyi ruhában és ünnepi frizurában várt indulásra készen. Madit lenyűgözte Lili ruhája, ezért ő is gyorsan felvett egy kék tüll szoknyát, és megelégedetten méregette magát a tükörben. Mindenesetre egy fiú pólót hagytunk rajta, nehogy valaki tényleg kislánynak nézze :-)

A Kalóz, Elvis és a Trani

Nos, a Magyar Házban legtöbben megérezték, hogy ezt a jelmezt nem mi találtunk ki, de egy Anyuka beszólt, hogy "Nemá, tényleg kislánynak öltöztettétek?", erre kijavítottam, hogy "nem kislánynak, hanem transzvesztitának!" :-))) Adél szokás szerint cigánylánynak öltözött, én felvettem a tréfásan zöld selyemingemet és a beépített Elvis barkós napszemüvegemet. Madi barátjának Ádámnak egy klassz kalóz ruhája volt, nagyon helyes volt benne. Másnap elmentünk a gyerekeknek ruhákat venni, Madinak megtaláltuk ugyanazt a kalóz jelmezt, még egy darab volt az ő méretében. Madi azonnal talált magának és Ádámnak egy óriási botot, azt vonszolták és lengették nagyon amíg el nem sikerült tőlük vennünk. Szerintem a bot nagyon jó kiegészítője volt Madi ruhájának, a mai napig nem tudom nevetés nélkül nézni ezeket a képeket!

A Kalóz, Elvis és a Trani

Pókhálós játék

Adél és Olivér

A Szépség és a Szörnyeteg

Halloween a Balboa Parkban, a Magyar Házban. Itt van a videó eredeti felbontásban.


Lilinek 29-én szerdán az iskolában volt a Halloween, az összes gyerek jelmezben kivonult az udvarra. Lili erre az alkalomra az Ariel (Kis Hableány) jelmezét vette fel. Összesen öt Disney királylány jelmeze van, bár egyik filmet sem látta még, imád ezekbe a szép ruhákba beöltözni. Miközben ezt írom, Lili két barátnője van nálunk játszani, mindenki felvett egy királylányruhát, hozzá illő cipőt, ékszereket! Ezalatt Adél Olivért vitte el a fodrászhoz, én nem mertem elmenni, mert a szívem megszakad, amikor hajvágáskor sír.

31-én Lili azzal kelt fel, hogy "Ma van Halloween!". 11-kor hazajöttem, hogy a gyerekere vigyázzak, amíg Adél bement az iskolába. Október 30. és 31. szünet volt, ezalatt tartották a tanárok a szülőkkel a négyszemközti találkozókat. Liliről megtudtuk, hogy az első osztály végén elvárt szinten olvas (pedig csak a nulladik osztályt kezdte két hónapja!), és hogy egy másik kisfiúval együtt kiemelt matematika feladatokat fognak kapni, mert a többieknél jóval előrébb járnak.

Szürkületkor (este fél 7 körül) kezdtük el a körutat, de előtte kiraktunk az ajtó elé egy halom M&M's-t, gyümölcsös rágcsálnivalót (fruit leather), Halloween-es mintájú ceruzákat, apró játékokat. Lili továbbra sem eszik meg semmi csokisat és kakaósat, az ő kedvéért vettünk candy corn-t, ami egy ilyenkor szokásos bizarr kukorica kinézetű édesség: cukorból, mézből, és természetesen kukorica szirupból készül és évente 1000 tonnányit adnak el belőle...

A trick-or-treat körút elég rosszul kezdődött, mert amint elindultunk, találkoztunk Lorraine-el és másik két ismerős lánnyal, akik édességgel teli vödreiket cipelve már hazafelé igyekeztek. Lili teljesen kiakadt, mert Lorainne-el tervezett együtt édességet gyűjteni. Szerencsére nagy nehezen sikerült rábeszélnem Lorraine anyukáját, hogy menjünk el még együtt néhány házhoz. Így zajlott Lilivel az alku:

- Lili, megbeszéltem Sarah-val, hogy közösen elmehetünk még három házhoz.
- Öthöz szeretnék, mert öt éves vagyok.
- OK, négyhez mehettek.
- Jó.

Lili, Hailey, Lorraine, Adidi. Mindegyik lány nuladik osztályos, Hailey Lili osztálytársa.
Lili, Hailey, Lorraine, Adidie

Idén újra sokan voltak kint az utcán, tavaly talán a tűz miatt nem volt ennyi gyerek. A meteorológusok esőt jósoltak, amire egész San Diego pánikba esett, mert május óta talán kétszer esett számottevő eső és a polgárok komoly igazságtalanságnak érezték volna, ha épp ezen a napon tér vissza a "rossz idő". Végül csak néhány bárányfelő legelészett az égen, ami errefelé ritka látvány, de a szomszédaink lelkesen nézegették, hogy milyen jól illik Halloween-hez ez a félelmetes látvány! :-)

A házunk bejárata teljes Halloween kivilágítással várta a látogatókat, csak mi nem voltunk otthon :-)
A házunk bejárata teljes Halloween kivilágítással várta a látogatókat, csak mi nem voltunk otthon :-)

Amíg én Liliéket kísérgettem, Adél Madival járta körbe a szomszédokat. Madi kalóz jelmeze mindenhol nagy elismerést aratott, tényleg zabálnivalóan aranyos volt benne, és ami a legfontosabb, eszébe sem jutott magáról letépni! Olivér persze nem értette, hogy mi történik, de jó érezte magát a kavalkádban, bement a szomszédaink garázsába, a porszívójukból kioperált egy kis kefét, és azzal tisztította a padlót. Amikor összetalálkoztak Chloe-val és Tommy-val (Julia már 10 éves, ő a barátaival ment, nem a szüleivel), Madi is utánuk szaladt a házak bejáratához, kitartóan követte a nagyobb gyerekeket. Lili is épp ugyanezt tette amikor ennyi idős volt, őt is Julia és Chloe avatta be a trick-or-treat fortélyaiba. Chloe nagyon aranyos volt, végig figyelt Madira, nem csak arra optimalizált, hogy minél több édességet szerezzen be. Amikor Lilivel visszaértünk, Madi épp rájött, hogy a gyerekek azért szaladnak az ajtóhoz, mert ott valamit kapnak, és ő is sorba állt, majd visszaszaladt hozzám és döbbenten mutatott egy édességet és ezt mondta: "kaptad!". (A ragozás ebben a korban még fordítva működik, úgy ismétli meg a szavakat, ahogy tőlünk hallja, tehát a "kaptad" azt jelenti, hogy "kaptam")

Chole-val és Tommy-val

Abby-Hannah házánál

Jelentkezés

Madi nyalókával leindul a lépcsőn

Olivér hamarosan azt is megtanulta, hogy azt kell mondani az édesség megszerzése érdekében, hogy "trick-or-treat!", és korcsoportjának megfelelő stratégiát követve nem firtatta a mondat jelentését, csak kitartóan ismételgette. Szépen gyűlt a vödrébe az édesség, engedelmesen beledobált mindent, amit kapott. Az egyik helyen végül egy nyalókát szerzett, amit mindenáron meg akart kóstolni, ezért ki is bontottuk neki. Elégedetten nyalogatott le róla kb. 2 millimétert, de főleg csak a kezében szorongatta, mint valami vadász a trófeáját. Nagyon tréfás volt, ahogy a vagányan odament a teljesen ismeretlen házak ajtajához, és az elé nyújtott tányérból nagy szakértelemmel választott ki egy édességet. Teljesen úgy csinált, mint aki tudná, hogy mi micsoda, pedig életében először látta mindegyiket. Ez azt hiszem veleszületett képesség lehet, mert Lilinek is mintha röntgen szeme lenne, a csomagolás formájáról nagy biztonsággal meg tudja tippelni, hogy melyikben van csoki, és ezért melyiket ne válassza ki. Szerencsére azokon a helyeken, ahol nem a gyerekek választhatnak, hanem mindenkinek csak a kezébe nyomjál az édességet, Lili megjegyzés nélkül elfogadta a csokikat is, pedig neki az csak feleslegesen foglalta a vödrében a helyet.

Mire hazaértünk, az ajtónk elől elfogyott az összes portéka, tavaly ugyanennyi sokkal tovább tartott. Jay Leno mesélte, hogy ő a ház elé egy óriási üres hordót szokott kitenni, és sajnálkozó arccal mutatni az arra járó gyerekeknek, hogy a többiek már elvitték az összes édességet.

Madit nagyon érdekelte, hogy mit pakoltunk ki az ajtó elé egy tálcára, azonnal szagolgatni kezdte az M&M's zacskókat:
Madi édességeket vizsgál