péntek, november 07, 2008

Madi másfél éves! (3. rész)

10/19 - Olivér a tengerparton hagymás rizscsipszet rágcsál. A képre kattintva extrém közelről látható Madi pihés bajsza, gyönyörű zöldesbarna szeme, és a szeme sarkában a fotó készítőjének tükörképe:
Szemek

Fiús dolgok

Lili soha nem volt egy félénk, szégyenlős, csendes kislány, inkább egy örökmozgó, önálló akaratú, fifikás energiabomba. Madi szerencsére sokkal higgadtabb, könnyebben kezelhető. A következő dolgokban vesszük észre leginkább a lányok és a fiúk közötti különbségeket:

Madi szeret dolgokat összeütni, dobálni, ráncigálni. Nem feltétlenül azért, hogy megrongálja őket, csak szeret velük nyers erő felhasználásával kisérletezni. Lili ennél sokkal óvatosabb volt, és ha rászóltunk, akkor abba hagyta a tárgyak nyúzását. Lilitől nem kellett félteni a CD lejátszót, TV-t, számítógépet, tudta, hogy azokat nem szabad megrongálnia. Madinál nagyobb az esély arra, hogy hogy kipróbálja, hogy milyen hangot ad ki az iPhone, ha különböző dolgokhoz hozzávágjuk.

Madi rajong az autókért, Lilit koránt sem érdekelte ekkora korában ennyire mindenféle kerekes jármű. Olivér kitartóan tologatja a játékautóit, élvezettel gurítja őket le a lejtőn. A garázsban amikor elmegy a két autónk között, komoly arckifejezéssel mondja, hogy melyik "Apáé" és "Anyáé". Amikor hazaérek a munkából, sokszor Adéllal mindhárman kint vannak az udvaron, vagy épp a játszótérről jönnek haza. Ekkor a gyerekeknek óriási öröm beülni az autómba, hogy együtt álljunk be a garázsba. Miután beálltunk, előre-hátra mászkálnak az üléseken, felváltva ülnek a kormányhoz, Madi kapcsolgatja a kapcsolókat, nyomogatja a gombokat, alig lehet utána az autóból kiimádkozni.

Madi néhány kedvenc játéka: labda, bot, fakanál, játék porszívó, telefon. Az iPhone nagyon érdekli, de szerencsére még nem jött rá, hogyan kell bekapcsolni. Bele tudja dugni a fejhallgatót, és a fülembe teszi. Amikor először játszottam le neki egy halk zenét a fülhallgatóval, megijedt tőle. Utána már többször megpróbálta újra, tetszik neki, türelmesen hallgatja, és mondja, hogy: "Néni énekel!" :-)

A laptop is nagyon érdekli, megismeri a bejövő Skype hívás csengőhangját, rögtön mondja, hogy "Mama!!!". Skype-on nagyon jól elbeszélget a nagyszülőkkel, de a képet is látnia kell, hogy valóban kommunikáljon velük, amikor csak hang van, akkor nem figyel annyira oda. Teljesen úgy viselkedik, mintha itt lennének a nagyszülei, figyelmesen hallgatja, hogy mit mondanak, válaszol a kérdéseikre, mutogatja nekik a játékait. A kamera a laptop tetején van, de Madi nem a kamerába, hanem a képernyőn Mamáék arcához teszi a mutogatni szánt tárgyat, de ők így épp nem látják, hiába magyarázzák Madinak, hogy tegye kicsit messzebb :-)

Nem kimondottan fiús dolgok

Lili egyszer ajándékba kapott egy játék teáskészletet, tálcával, pici zenélő teáskannával, csészékkel, tányérokkal, cukor és tej kiöntővel. Én rögtön behajítottam volna a "továbbajándékozni az ellenségeinknek" feliratú szekrénybe, mert azt gondoltam, hogy kibontás után 10 perccel úgyis megunnák, és csak a rendetlenséget növelné feleslegesen a szobában. Nem voltam elég gyors, a gyerekek kibontották, és hamarosan ez lett Madi egyik kedvenc játéka! Kitartóan öntögeti nekem az elképzelt teát, ha azt mondom, hogy túl forró, akkor fújogatja, ha ittam belőle, hozzátölt. Ezzel gyakoroljuk a színeket, nem mindegy, hogy ki melyik színű csészét kapja. Azt hittem, hogy ez kimondottan lányoknak való játék, de tévedtem, Madi Lilinél is jobban szereti! Most jut eszembe, a South Park-ban Cartman is szeret teásat játszani, remélem ebben ki is merültek a közös tulajdonságaik :-)

Egy másik nem kimondottan fiús játék, amit Madi nagyon szeret: mások ruháját és cipőjét felvenni... Bármit amit Lili felvesz, Madi is szereti kipróbálni, ezért látjuk sokszor szoknyában, nyakláncban és karkötőben táncolni a tükör előtt, csillogó rózsaszín cipőben botladozni, vagy éppen a hajába csatokat rakosgatni.

Szobatisztaság

Madi kicsit igazságtalannak tartja, hogy a családban egyedül neki kell pelenkát hordania, ő is szeretne már bugyiban pompázni. Lili fiókjából szokott válogatni, boldog amikor segítünk neki egyet felvenni. Lili persze ilyenkor pánikol, nehogy Madi belepisiljon a bugyijába! :-) Előfordult, hogy annyira ragaszkodott a bugyihoz, hogy egész éjszaka adtunk rá egyet a pelenkájára! Zsuzsa Mama szerencsére küldött néhány kisfiú bugyit, ezért nem kell többet Lili készleteit dézsmálnia.

Olivér bili üldögél

Madi 19 hónapos korában ha este meztelenkedés közben pisilnie kellett, elővette a bilit, ráült (ami egyedül nem is egyszerű feladat) és ügyesen belepisilt. Most húsz hónapos korában ott tartunk, hogy napközben bármikor pelenka nélkül lehet hagyni bugyiban, észreveszi ha pisilnia vagy kakilnia kell, egyedül megy a biliért, vagy a WC-re teszi fel a kis ülőkéjét. Lili szobatisztaságra szoktatásakor a szép bugyik viselésének ígérete volt az egyik döntő motiváció, Madinál is ugyanez történt, de rá az is hatással volt, hogy Lilit szerette volna a WC használatban is utánozni.

Sokszor az is előfordul, hogy amikor pelenka van rajta, akkor is inkább WC-re akar ülni, ilyenkor meglepően sokáig tudja a outputot tartogatni. Még a tengerparton is levetette a vízálló pelenkát, bili hiányában a homokba pisiltettük. Először nem értette, hogy ilyet is szabad csinálni, de hamar megjött hozzá a kedve.

10/19 - Madi a tengerparton a homokba csurgat:
Tengerparti pisilés

Lili nagyon lelkesen bíztatja Madit a szobatisztaság tanulásában. Néhány hónappal ezelőttig még azzal a feladattal is meg tudtam bízni, hogy szagolja meg Madi pelenkáját amikor gyanús aromákat éreztem, odaadóan szippantott bele és jelentette, hogy mit talált. Egy idő múlva rájött, hogy mégsem olyan szórakoztató ez a feladat, ezért később már magunknak kellett ezt a vizsgálatot elvégeznünk. Madit hiába kérdezgettük, pókerarccal állta a gyanúsítgatásunkat :-)

Az utóbbi három hétben azonban Madi már egyszer sem kakilt a pelenkájába, mindig szól, ha elérkezett az output ideje! Pontosabban egyszer amikor egy játékboltban voltunk, mondta hogy menjünk a WC-re, de épp foglalt volt, és a pelenkát kellett megtöltenie. Szegényke nem értette, hogy mi történik, tiszta pánikba esett. Szerintem nagyon közel állunk ahoz, hogy csak éjszakára adjunk majd rá pelenkát. Itt általában lányoknál 2.5, fiúknál 3 éves kor körül kezdik a szobatisztaságra szoktatást. Madi önmagát szoktatja, nekünk még kényelmesebb lenne, ha a pelenkánál maradna. Érdekes, hogy amikor azt mondja, hogy "pisilni", akkor kakilnia kell, amikor azt, hogy "kakilni", akkor pedig pisilnie. Mindig fordítva mondja, pedig tudja, hogy mi micsoda. Szerintem fordítva érzi a két ingert.

Humorérzék

Madi vidám alaptermészetű, szinte mindig derűs a hangulata. A családból valószínűleg Lili tudja a legjobban megnevettetni, néha olyan dolgokon kacagnak, amit mi nem is teljesen értünk... Múltkor Madi azon derült, hogy a labdát nem egyenesen dobta nekem, hanem a falnak pattintva. Hihetetlenül hosszú időn keresztül szórakoztatta, hogy a labda ilyen kerülő úton is célba jut!

Azzal mindig meg tudom nevettetni, ha mondom neki, hogy most az én cicimből kap tejcit, ekkor viccből még fel is húzza a pólómat, és jót mulatunk a nonszensz ötleten. Madi múltkor nézegette a tükörben a saját cicijét, és ezt mondta: "Cici. Pötty." A köldökét is szereti nézegetni, a mi köldökünkbe pedig csikizés céljából a kis ujjával beleböködni, ami elég fájdalmas tud lenni. Szeret bennünket csikizni, és ami még viccesebb, a saját hónalját is szokta csiklandozni, közben morogva nevetgél!

Amikor Madi valami vicceset mond, amivel az egész családot megnevetteti, általában nem érti, hogy mi volt a humor forrása, de azért büszkén megismétli, hátha másodszor is vicces lesz! Egyik kedvenc játékunk, hogy szavakat mondunk, amiket Madi meg próbál visszamondani. Rettenetesen viccesnek találjuk, amikor tréfás szavakat mondatunk ki vele! Sokszor előfordul, hogy kérdezünk tőle valamit, de Madi nem érti a kérdést, ennek ellenére megismétli a mondat utolsó szavát. Jópofa volt, amikor egyszer Lilivel hosszú perceken keresztül kikértük Madi véleményét, és Lili sokáig nem jött rá, hogy a kérdés szórendjétől függött Madi válasza, mindig csak az utolsó szót ismételte meg. Lili halál komolyan kérdezgette Madi tanácsát bonyolult témákban, amíg rá nem jött a turpisságra.

10/04 - Zsuzsa Mama légipostán küldött balatonkenesei almát, amit a gyerekek azonnal fel is faltak:
Balatonkenesei alma evés

Azt hiszem, Madi szóismétlős játéka nem tudatos, inkább úgy tűnik, mintha ösztönös reflex lenne, amit nem akaratlagosan irányít. Az utánzással kapcsolatban is hasonló az érzésem, ha valamilyen új, vagy érdekes cselekvést lát tőlünk, nem tudja megállni, hogy ő is kipróbálja. Vicces ahogy a legapróbb részletet is megfigyeli és megismétli, nem igazán firtatva az egyes mozdulatok értelmét.

Nagyon teszik, hogy Madi nem tudja elrejteni az érzelmeit, ha valaminek megörül, boldogan nevetgél. Lilivel a házban szoktak fogócskázni és bújócskázni, Madi boldog kurjantásokkal veti bele magát az ilyen páratlan földi örömökbe. A fogócskázáson kívül egyszer hallottam csak ugyanolyan hosszan és hangosan nevetni, amikor Lili zongoraórája alatt a zongoratanárnő háza előtt egy dagi minikutya kezdett el körülöttünk szaladgálni, ép úgy mint ahogy Lili szokott. Madi szerint ez páratlanul tréfás jelenség volt, szinte elfáradt a hosszú ideig tartó nevetőgörcstől.

...

Mire idáig eljutottam az írásban, Madi már 20 hónapos is elmúlt. Mire ennek a bejegyzésnek a végére értem, az elejéből néhány dolog már el is avult... Hiába igyekeztem, még mindig nem tudtam mindent leírni, úgyhogy lesz még egy negyedik rész is, amiből megtudjuk, hogy mi közös a bukósisakban, a kukásautóban és a tengerpartban, és hogy mit mondott Madi egyszer álmában!