kedd, október 21, 2008

Őszi tengerpart

Dinnyevés a tengerparton

Amikor San Diego-ba költöztünk, azt hittük, hogy minden szabad hétvégénken ki fogunk járni a tengerpartra. Az első nyáron ez nagyjából így is volt, de az utóbbi években egyre kevesebbet mentünk. Idén nyáron például egyszer sem voltunk, egyszerűbb volt a kertben vízzel feltölteni a felfújható medencét, a gyerekeknek az is teljesen megfelelt. Bár a házunktól negyed óra alatt kiérünk a strandra, induláskor a gyerekek felkészítése, napolajazása, az enni- és innivalók, strand cuccok összekészítése, hazajövetelkor pedig több kiló homok összetakarítása legalább 4 órásra bővítik a programot.

Ennek ellenére az utóbbi egy hónapban már háromszor is sikerült kijutnunk, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, és egy kicsit mi is ki tudtunk kapcsolódni. Nagyon jó volt egy kicsit zsonglőrködnöm a fényképezőgépemmel, készült néhány nagyon jó kép. Az alábbi képek szeptember 14-én készültek, ekkor voltunk idén először.

Madi elbűvölve nézte a tengert, Lili másféléves korú első reakciójához hasonlóan ő is azonnal megindult az óriási hullámok felé! Lilivel ellentétben azonban őt nem kellett folyamatosan kifelé húzni, valamennyire rá lehetett beszélni, hogy maradjon a parthoz közel. Madi még olyan picike, hogy a sekély részre kiérő kis hullámok is hirtelen be tudnák teríteni, ezért Adél felkapkodta amikor egy-egy nagyobb víztömeg közeledett.

Lili is nagyon vagányan adta elő magát, megállás nélkül szaladgált fel-alá, berohant a tengerbe, a hullámok elől menekült, a boogie board-ját húzogatta. Adéllal felvátva szaladgáltunk vele, a nehány centi mély vízen nagyon gyorsan csúszott a deszka. Lili a zsinórba kapaszkodott, és közben átszellemülten kiabálta: "Ez ám az igazi szörfös Lili!" :-)

Tengerpart 1

Tengerpart 2

Tengerpart 3

Tengerpart 4

Tengerpart 5

Tengerpart 6

Tengerpart 7

Tengerpart 8

Tengerpart 9

Tengerpart 10

Tengerpart 11

Még így október végén is elég jó az idő egy kis pancsoláshoz, bár a víz már elég hideg, a levegő 18-22C körül van. Készítettem egy táblázatot San Diego 2007-es heti átlaghőmérsékletéről. Del Mar az óceán kiegyenlítő hatása miatt nyáron néhány fokkal hidegebb mint Rancho Bernardo. Mi a két pont között félúton Rancho Penasquitos-ban lakunk, ami légvonalban 10 km-re van a tengertől, és az időjárás is nagyjából a két mért pont közé esik. Az adatokat a National Weather Service és a National Oceanographic Dtata Center honlapjáról emeltem.

Tengerpart 1

Ezen a térképen látszik a három említett városrész:


View Larger Map