csütörtök, november 15, 2007

Halloween

Halloween 2007 közös kép

Lili idén nagyon készült a Halloween-re, már régóta tervezgette, hogy a Dóra című rajzfilm sorozatból Swiper-nek a rókának öltözik. Amikor viszont szeptemberben megkapta a Hamupipőke ruhát, rögtön eldőlt, hogy minden adandó alkalommal azt fogja viselni!

A magyar házban október 27-én szombaton volt a Halloween-es játszóház. Úgy terveztük, hogy mind a négyen megyünk, de reggelre agyilag annyira lefáradtam, hogy inkább itthon maradtam, és behoztam egy keveset az elmaradt házimunkákból: elmentem tököt és pelenkát venni, és az kitakarítottam az egyik autónkat. Adél így egyedül ment el a két gyerekkel, jól érezték magukat. Bea, a játszóház vezetője szokás szerint érdekes feladatokkal kötötte le a gyerekek figyelmét, Adél tudott egy kicsit beszélgetni a többi szülővel, miközben Madárlevél a kenguruból nézelődött és barátkozott a körülötte lévőkkel.

Október 31-én reggel az óvodában kezdődtek el a Halloween eseményei. Lili olyan nagy lázban volt, hogy a szokásos 7 óra helyett már 6-kor felkelt - és persze engem is felébresztett. 8-ra vittem az óvodába, útközben lelkesen figyelte az iskolába igyekvő jelmezes gyerekeket. A Halloween party-ra a szülők is hivatalosak voltak, Adél felvette a jól bevált cigánylány jelmezét, de csak 10-re ért oda, mert Madárlevélnek még aludnia kellett. Lili ekkorra a sok élménytől már eléggé ki volt fáradva, nem is nagyon lehetett fényképezni, mert egyszerűen nem figyelt oda.

10/31 - Halloween az óvodában, a gyerekek elmélyülten nyalókáznak:
Óvodai halloween, nyalókázás
Óvodai halloween, csoportkép

Az óvodából hazafelé Madárlevél elaludt az autóban és két órán keresztül békésen szunyókált. Egy cseppet sem zavarta, hogy a szomszédban folyik az építkezés (két plusz szobát toldanak a ház elejéhez) és folyamatosan fúrtak és kalapáltak. Adél eközben Lili segítségével az udvaron kifaragta az utolsó tököt, közben egy kicsit Lilivel külön is tudott foglalkozni.

Töklámpás
Madi alszik

Délután egy órával hamarabb (4-kor) hazajöttem, de már ekkor is óriási volt a autópályán a forgalom. Halloween-kor ez mindig így szokott lenni, ha 5 után indulnék haza, megöregednék, mire hazaérek. A kertünk már készen állt, Adél a hét elején kifaragta a három tököt (boszorkány, pók és hagyomás tök lámpás formára), a fényeket és a díszítéseket pedig még vasárnap délután raktuk ki. Tavaly vettem az eBay-en egy halom lámpát, akkor pontosan lerajzoltam, hogy melyiket hova kell tenni és mihez kell csatlakoztatni, így elég könnyű volt újra reprodukálni az egészet. Persze így is ráment az egész délutánunk, mert közben a gyerekeket is rendezni kellett, Madit altatni és etetni, Lilire pedig vigyázni, hogy a nehogy valami baja essék miközben a drótokat segít húzkodni vagy a létrára mászik, hogy a fényeket segítsen felaggatni.

Lili fejébe vette, hogy idén mindenképpen Lorraine-el szeretne trick-or-treat-ezni (így hívják amikor a gyerekek a szomszédoknál körbejárnak a jelmezüket megmutatni és édességet szerezni). Eddig minden évben Juliával és Chloe-val mentünk, de Lili emlékezett rá, hogy ők tavaly túl gyorsan haladtak, és nem tudott velük lépést tartani. Olivér is nagyon fáradt volt, délután két órát aludt a kezemben, nem akartam lerakni, mert ha felébred és nem piheni ki magát, akkor estére nagyon rosszul álltunk volna. Ez alatt a két óra alatt Adél Lilit összekészítette, Lili „báli frizurát” kért, ami a Hamupipőke képekről ismert kontyot és színes csatokat jelent. Olivér még javában aludt, mikor Adél és Lili elindultak Lorraine-ékhez és az ő utcájukban csöngettek be az ismerős házaknál édességet kérni. Miután Olivér felébredt, mi is csatlakoztunk hozzájuk, gyereket cseréltünk, Adél hazavitte Olivért megetetni, én pedig Chuck-al kisérgettem a lányokat házról házra.

10/31 - Lorrainne-el a házunk előtt:
Lorrainne-el a házunk előtt

Csak azokba a házakba csengettünk be, ahol Halloween-es díszítést láttunk. Idén sokkal kevesebb ház volt feldíszítve mint tavaly (talán a tűz miatt?), és úgy tűnt, hogy kevesebb gyerek járta az utcákat. Lili a következő módszerrel trick-or-treat-ezett:

1. Óvatosan megfigyelte, nehogy valami ijesztő hang jöjjön a házból. Ha hallott valamit, akkor a fülét befogva közelítette meg az ajtót.
2. Becsöngetett, az ajtót kinyitó felnőttnek odakiáltotta, hogy „Trick or treat!”
3. A kapott édességet megvizsgálta, ha azt gyanította, hogy csoki van benne, visszaadta azzal, hogy ő nem szereti, és inkább valami mást kér.
4. A háztól a járda felé szaladva és ugrándozva ezt kiáltozta: „Jéééj, Halloween!” (A yaay! kb. azt jelenti, hogy hurrá!)

Soha nem tudtam megállni nevetés nélkül, ahogy Lili a zsákmány megszerzése után üdvvivalgásban tört ki :-). Végig teljesen fel volt pörgetve, de Lorraine korántsem volt ennyire lelkes, a végén meg is mondta, hogy már nem szeretne több helyre bekopogni, inkább haza akar menni. Majdnem hangosan felröhögtem amikor Lili egyik örömtánca és győzelmi kurjantása után Chuck ezt kérdezte Lorraine-től egy angol grófhoz hasonló kimért hangon: "It looks like Lili is having fun. Are you having fun too?" azaz: "Úgy látom Lili nagyon jól érzi magát. Te is jól érzed magadat?"

10/31 - A videó elején Madi alszik, álmában szopik, 1:08-kor horkol is! Adél azért suttog, mert zajokra ugyan nem, de a mi hangunkra fel szokott ébredni. A videó végén Lili édességet gyűjt, de nem fogadja el a csokit (még mindig nem szereti), utána csatakiáltást hallat:


Tavaly Lili Micimackónak öltözött Halloweenkor. Az idén láttunk egy kislányt ugyanabban a Micimackós jelmezben, ami rögtön arra emlékeztetett bennünket, hogy milyen régen is volt már az előző Halloween és Lili mennyit változott azóta! (Akkor talán pont azért választotta azt a jelmezt mert Adél éppen Madárlevéllel volt terhes, és szép gömbölyű volt a hasa, mint Micimackónak.) Az egyik szomszédunknál már hagyomány, hogy Chilit főznek, és meghívják a barátaikat, mi is beugrottunk egy kisidőre . Volt akivel már évek óta nem találkoztunk, csak csodálkoztak, hogy Lili milyen nagy lett, és hogy már egy másik babánk is van :-). Furcsa érzés arra gondolni, hogy jövőre már Olivérnek is lesz jelmeze (most csak egy jópofa manó sapkát adtunk rá), és hogy Lilivel fog házról házra szaladgálni...