hétfő, augusztus 04, 2008

Magyarország 2008 - 3. rész (Madi)

Madi mint egy nagy legény fagyit nyal

Nem tudhatjuk, hogy Madi mit gondolhatott, amikor bérautóból repülőtéri buszba, utána a repülőgépbe, másik reptéri buszba, másik repülőgépbe, majd egy kisbuszba tuszkoltuk, ezután pedig ismeretlen lakásokba vittük, de szemmel láthatólag nem zavarták a megváltozott körülmények. Nagyon barátságos volt a nagyszülőkkel, mindenkinek megengedte, hogy felvegye, de főleg a Papákon szeretett hegyet mászni. Nagyon jól jött ki az, hogy épp az utazásunk alatt kezdett belejönni a beszédbe, naponta új dolgokkal kápráztatott el bennünket. 15 hónaposan rengeteg szót kezdett használni, jól mondja, hogy Papa, Mama, Lili, Apa, Anya, bár Anyát főleg Adél-nak hívta, mert tőlünk is ezt hallotta! Ügyesen kiszűrte a beszélgetésünkből az általa is ismert szavakat, és sokatmondó arckifejezéssel megismételte őket.

Nagy hatékonysággal használt két szótagos főneveket, például ha azt mondta, hogy „ajtó” vagy „cipő”, az azt jelentette, hogy ki szeretne menni a játszótérre. Később elkezdte azt is mondani, hogy "menjünk". Táplálkozáshoz jól használta az „enni, inni, hamm-hamm, nyamm-nyamm” kifejezéseket, sőt mutogatással kombinálva azt is mondogatta, hogy „abból”. Ügyesen meg tudta ismételni amiket mi mondtunk, Lili persze jókat derült amikor szerinte vicces szavakat sikerült kimondatnia vele. Hazafelé a repülőgépen amikor kinyitották a futóművet, Madi felemelte a mutatóujját, és ezt mondta: "Hang. Hallom!"

Madi Ottó nyakában, a szájába markol

Eddig is tudtuk, hogy Madi gyönyörű kisfiú, de nagyon jó érzés volt ahogy az utcán az emberek megálltak amikor meglátták, vagy egymásnak mutogatták, hogy nézzenek felénk. Madi továbbra is elbűvölően vidám, közvetlen, vagány, vicces kis fickó, az egyik legújabb mutatványa az, ahogy lazán zsebre tett kézzel sétálgat! Neki is adtunk egyszer egy kis fagyit, néhány nappal később ugyanannál a cukrászdánál jártunk, azonnal megismerte a helyet, és már mutogatott is, hogy „nyamm-nyamm”! A fiatal eladó lányt teljesen elbűvölte, aki adott is neki egy tölcsért. Persze Madi ennyivel nem elégedett meg, egy gombóc fagyit is vettünk neki bele. Lilinek három éves koráig nem adtunk fagyit, ezt a második gyerekkel már képtelenség megcsinálni! Madi nagyon magabiztosan fogta a tölcsérét, de nem nyalogatta, hanem az egész arcát belenyomva szívogatta és iszogatta ki az olvadt fagyi-lét. Amikor harmadszor is visszamentünk ebbe a cukrászdába, ugyanaz az eladó lány volt ott, azt mondta, hogy ő még ilyen szép kisfiút életében nem látott! Erre fogtam, és a kezébe adtam Madit, aminek annyira megörült, hogy szinte levegőt sem kapott!

Madi tölcsérből fagyit iszogat

Sajnos néhány nappal később Madi torka (valószínűleg nem a fagyitól, talán egy pohár hideg tejtől) begyulladt, három napig lázas volt, orvost is kellett hozzá hívnunk. Nekünk döbbenetes dolog, hogy Magyarországon az orvos házhoz jön, és hogy 20 perces vizsgálatért csak 3000 Ft-ot kell fizetni. Nálunk a beteg megy az orvoshoz, és döbbenetes összegeket kérnek sima vizsgálatokért is, egy ambulancián tett látogatás már minimum egy plazma TV árába kerül. Szerencsére a torokgyulladásnak nem lett szövődménye, a felírt antibiotikumot ki sem kellett váltanunk. Ennyi betegséggel megúsztuk a négy hetet, bár Lili is és én is sokat köhögtünk és tüsszögtünk az első héten, lehet hogy ez valami allergia volt.

Madi a játszótéren is előadta a nagy legényt, ő is beállt a nagyobbak közé játszani, ha meglátott egy labdát, akkor nyomban megpróbálta megszerezni. Nagy rutinnal kunyerált más szülőktől ennivalót, szerencsére nem adott neki senki gagyi táplálékot. A gyerekek hamar megtanulták egymás nevét, tréfás volt ahogy nagyobb gyerekek "Szia Madi!" köszöntéssel fogadtak bennünket. Az egyik Anyuka odajött hozzánk, és kérdezte hogy tényleg Madi-e a kisfiú neve, nem akarta a fiának elhinni! Elég nehéz ilyenkor elmagyarázni, hogy honnan jött ez a név...

A hintázás sem egyszerű dolog, ha két gyerek ül be egyszerre:
A hintázás sem egyszerű dolog, ha két gyerek ül be egyszerre

Madi és Lili is nagyon örültek, hogy Zoli kutyájával Ellával sokat játszhattak, és Ella is nagyon szeretett a gyerekekkel lenni. Madi még Ella nevét is elég jól megtanulta kimondani pedig ilyen kicsi korban nehéz még az L hangot kiejteniük. Nagy élmény volt Ella etetése, sétáltatása, amikor pedig utazás közben az autó csomagtartójából Ella a hátsó ülés támlájára tette a fejét, Lili még meg is akarta puszilgatni! Madi a világ végére is elmenne egy kutya után, Ebben is Lilire hasonlít, akitől egyik este megkérdeztem, hogy szeretne-e Ellával a kutyaházban aludni, és csillogó szemmel azt válaszolta, hogy igen!

Madi és Ella kutya