vasárnap, március 18, 2007

Lili negyedik születésnapja

Lili születésnapi bulija

A napokban fejeződik be Lili negyedik születésnapjához kapcsolódó ünnepségsorozat...
Lili 6 nappal ezelőtt március 12-én hétfőn töltötte be a negyedik évét. Úgy egyeztünk meg, hogy családi körben vasárnap köszöntjük meg, mert én hétfőn dolgozom. A születésnapi buliját 17.-re szerveztük, mert 11-én Olivér még csak 8 napos volt, nem akartuk sem őt, sem Adélt ilyen hamar ezzel terhelni.

Március 11. Vasárnap

Lili nem ellenezte, hogy hétfő helyett vasárnap köszöntjük meg, talán még örült is, hogy egy nappal előbbre tolódott a várva várt nap. Megkérdeztük tőle, hogy hova szeretne a születésnapján menni, azt választotta, hogy a tengerparti játszótérre. Mivel forró levegő érkezett a sivatag felől, nyári meleg (27C) volt várható, ezért eszembe jutott, hogy elmehetnénk egy medencéhez. Lilinek persze nem kellett kétszer mondani, hiszen ősz óta nem voltunk még strandolni. Azonnal felvette az új fürdőruháját, amit néhány héttel ezelőtt választott ki magának egy boltban, és amit játék közben párszor már fel is vett. A szomszédos YMCA-ben levő szabadtéri gyerekmedencéhez mentünk, ahol egy nagy vizes csúszda mellett mindenféle spriccelős játékok vannak. Lili emlékezett rá, hogy tavaly még nem mehetett fel a csúszdára, mert nem érte el a minimális magaságot. Nagyon izgult, hogy vajon mennyit nőtt azóta, de egy jó arasznyi még hiányzott a kijelölt magasságtól. Gyorsan készítettem Liliről egy fürdőruhás fotót, de mielőtt igazán be tudtam volna állítani a fényképezőgépet, rám szóltak, hogy tilos az uszoda területén fényképezni! Hát ez elég szomorú, tavaly még nem volt tilos.

Lili a YMCA medencéjénél

Másfél óra lubickolás után Lili megéhezett és megszomjazott, ezért kijöttünk a vízből. Legnagyobb meglepetésemre az evés-ivás után könnyen rá tudtam venni, hogy öltözzünk át és induljunk hazafelé. Itthon Adél már nagyban készítette a tortát, Lili is gyorsan nekiállt a díszítésben segédkezni. Anyu sütötte a tésztát egy új recept szerint, ami nagyszerűen bevált. Adél a krémet és a díszítést vállalta el. Lili citromos tortát rendelt, mert a Costco-ban kóstolt egyszer egy citromos süteményt, ami nagyon ízlett neki és amit utána nem találtunk meg, így nem is tudtunk belőle venni. Adél felajánlotta, hogy az utóbbi két születésnaphoz hasonlóan most is narancshéjból készült cicával fogja a tortát feldíszíteni, de én tréfás kedvemben megkérdeztem Lilit, hogy idén szeretné-e inkább azt, hogy az egyik kedvenc rajzfilmjében szereplő Swiper nevű rókával legyen a torta díszítve. Lili persze rögtön fellelkesedett, és a róka mellé Dóra, a felfedező kislány és Boots nevű kismajma cipőit is szerette volna a tortán megformázva látni. Adél hiába próbálkozott, ezeket a formákat narancshéjból képtelenség volt elkészíteni, ezért inkább egy társasjátékban szereplő Swiper, Dóra és Boots figurákat tett fel a tortára. A citromos ízesítést citromjoghurt biztosította, a torta belsejében és kívül is bio-eprek voltak, nagyon finom lett!

Lili első tortája

Közösen elénekeltük a Happy Birthday dalt, Lili elfújta a gyertyákat, kihúzogatta, és egyenként lenyalogatta őket. Fényképeztünk, videóztunk, tortát eszegettünk, mindenki jól érezte magát, Olivér Adél kezéből figyelte az eseményeket. Lilinek eszébe sem jutott, hogy születésnapjára ajándékot is illene kapnia, végül nem is adtuk neki oda az ajándékait, csak egy Clifford-os számítógépes játékot kapott meg.

Március 12. Hétfő

Ezen a napon volt igazából Lili születésnapja, amit ő persze pontosan számon tartott. A tortából még maradt egy kicsi, tudott belőle enni, valamint vittek belőle a négy lánytestvérnek, akik épp elutaztak amikorra Lili buliját szerveztük. Ők is meg szoktak bennünket hívni a lányok születésnapjára, a nagymama finom tortát szokott venni minden első születésnapra, ott voltunk Elle és Olívia első születésnapján is.

Lilinek nagyon tetszett a számítógépes program, amit vasárnap kapott meg. Ez az első számítógépes játéka, eddig csak szövegszerkesztővel szokott írogatni, képeket nézegetni és DVD-ket nézni a számítógépen. A játék szereplői a Cliffordos könyveinkből már ismert piros óriáskutya és barátai, akiket egy térképen kell irányítani, és mindenféle feladatokat kell velük megoldani. Lili néhány perc múlva elsajátította a játék kezelését, másnap már egyedül játszott, harmadnap pedig a három fokozat közül a legnehezebbet választotta ki. Tudta, hogy nem lesz minden nap számítógépezés, ezért azt kezdte el magyarázni, hogy amikor valakinek születésnapja van, akkor fogja csak bekapcsolni. Így vasárnap, hétfőn, majd kedden is játszhatott vele, mert kedden az óvodában ünnepelték a születésnapját!.

Március 13. Kedd

Az óvodában az a szokás, hogy a gyerekek születésnapjára visznek be a szülők süteményt, amit a együtt esznek meg a tízórai szünetben. Anyu piskótát sütött ugyanabból a receptből, amit a tortához is használt, lekvárt kent a belsejébe. A gyerekeknek nagyon ízlett, Lilinek pedig tetszett, hogy angolul ezt szivacs-tortának (sponge cake) hívják. Az óvoda csak 8-tól 11-ig tart, Olivér megszületése óta én viszem Lilit, Adél pedig elhozza az óvodából. Addig Anyukám vigyázott Olivérre, aki jól aludt, ezért Adélék még el tudtak menni az élelmiszerboltba is bevásárolni. Délután Adélnak vissza kellett mennie a szülőotthonba, addig Lilinek aludnia kellett volna, elégé el volt már fáradva. Mikor Adél visszaért, Lilinek esze ágában sem volt aludnia, nagyban játszott a Cliffordos programjával!

Lili nagyon élvezte, hogy egész héten valamilyen formában a születésnapját ünnepeltük. Rengeteget tervezgette a szombati születésnapi bulijának a részleteit, aminek elég sok elemére mi csak nagyokat bólogattunk és közben azon fohászkodtunk, hogy ezekből minél többet felejtsen majd el. Az adott volt, hogy mint tavaly, idén is az Old Poway Parkba megyünk kisvonatozni az egész születésnapos sereggel. Lili ehhez azt tette hozzá, hogy előtte menjünk el kerítést venni, hogy azzal kerítsük körbe a mi asztalainkat, nehogy más kisgyerekek oda tudjanak jönni, és véletlenül rájuk lépjünk (?!?). Emellett egy kis medence felállítását is tervezte, hogy abban tudjanak fürödni, esetleg az egész csoport átmehetne a YMCA medencéjéhez. Egyik nap Klári Mamával nagyon gereblyéztek a ház körül, hogy a születésnapja előtt itt egy felvonulást tartsunk. Még Olivér egy napos korában Lili minden vendégének (összesen 17) elefántos képet rajzolt, amiket a felvonulás alatt a tetőre tervezett kiakasztgatni. A parkba kötélhúzást és akadályversenyt tervezett, aminek a győzteseit apró ajándékokkal akarta megjutalmazni.

Március 16. Péntek

Lili születésnapi mulatsága előtti napra egy nap szabadságot vettem ki, hogy el tudjuk intézni a bevásárlásokat, fel tudjunk készülni a részletekre és mindent össze tudjunk pakolni. Adél már a hét elején felmérte, hogy mit hol érdemes megvenni, és meg is vett jó néhány dolgot. Azon kívül összeírta a vásárlási listát és hogy milyen kellékeket kell a garázsból összpakolni. Klári pogácsát és tortát sütött és segített az ételek elcsomagolásában. Lilivel ketten délelőtt három boltot jártunk meg, hogy megvegyünk minden szükséges élelmiszert. A Trader Joe's pénztárosának magyarázta, hogy a jégkrémet az ő születésnapjára vesszük, mert holnap lesz a party-ja! Elég fárasztó volt a bevásárlás, de Lili kitartóan és céltudatosan vette az akadályokat. A bevásárlás után még aludni is hajlandó volt, hogy másnap minél pihentebb legyen!

Március 17. Szombat

A bulit délelőtt 10-re szerveztük a kisvonatos Old Poway parkba. A szervezésben segített az evite nevű internetes partyszervező szolgáltatás, ami kiküldte emailben a meghívókat, begyűjtötte a válaszokat és a jókívánságokat, valamint számon tartotta, hogy melyik meghívott hány családtaggal érkezik. Nagy előnye, hogy a szervezőnek megmutatja, hogy melyik meghívott olvasta már el a meghívót anélkül, hogy válaszolt volna rá... Nem kell tehát aggódni, hogy mindenki megkapta-e és elolvasta-e az emailjeit, pontosan láttuk, hogy kiket kell más úton is értesíteni.

Reggel miután Lili kiválasztotta, hogy melyik ünneplő ruháját vegye fel, négy copfos frizurát rendelt magának Adéltól, aki hirtelen nem is értette, hogy honnan jött ez az új ötlet. Adél csak négy órát aludt éjszaka, mert Olivér sokszor felébresztette. Ennek ellenére reggel korán felkelt, hogy befejezze Lili tortáját. Lili meg is jegyezte, hogy "Anyácska szorgalmasan készíti a tortámat!". Ő is segített Adélnak, a tészta szélét pedig le is csipkedte, és megeszegette. Utána még nekem is segíteni akart az autóba kihordani a csomagokat, nagyon nehezen tudtam csak rábeszélni, hogy mielőtt elindulunk, menjen egy kicsit játszani, nehogy idő előtt kifáradjon.

Gyertyafújás

A születésnapra nem a mi barátainkat, hanem csak Lili barátait és azok szüleit hívtuk meg. Az óvodás csoporttársai közül 8-at hívtunk meg, ebből 6-an tudtak eljönni. Elég sok meghívott gyerek testvérei és mindkét szülő is eljött, végül összesen 44-en voltunk, ebből 22 gyerek, 22 szülő, még Miss Diane, az óvónő is ott volt! Lili, Anyu és én fél 10 után értünk a parkba, hogy padokat foglaljunk, és nekiálljunk az ételek kipakolásának. A vendégek 10 körül kezdtek szállingózni, a gyerekek rögtön feltalálták magukat, nekiálltak a fűben rohangálni. Lili első dolga volt, hogy elővette a kötelet, amit kötélhúzáshoz hozott magával. Sikerült rábeszélnie Lorainne-t a kis 3.5 éves barátját, hogy jó erősen húzza a kötél másik végét, én persze közben fogtam a kötél közepét, mielőtt Lili elrántotta volna a mit sem sejtő kislányt. Fogalmunk sincs, hogy Lili honnan találta ki ezt a kötélhúzást, nem emlékszem, hogy hol látott volna ilyet. Azt nem is tudta, hogy kötélhúzást két csapat között, nem csak két gyerek között szokták szervezni.

Készítettem kellékeket az akadályversenyhez és néhány játékot, hogy azokkal foglaljuk majd le a gyerekeket, de az összes cucc Adél autójában volt, aki csak 11 után érkezett meg. Elindulás előtt Olivér még evett, bukott, kakilt, lepisilta a ruháját, úgyhogy Adélnak elég nehéz volt elindulnia. Az egész gyereksereg és szinte az összes felnőtt épp a vonaton ült, amikor Adél megérkezett. A mi csoportunk teljesen megtöltötte a vonatot (ezen a héten a nyitott bányászkocsik közlekedtek), a születésnap tiszteletére a szokásos két kör helyett hármat mentek. Adélt és Olivért nagyon várták már a vendégek, legtöbben akkor látták őket utoljára, amikor Olivér még Adél hasában volt. Olivér angyali nyugodt arccal végigaludta az egész bulit a babakocsijában, Adél is ki tudott egy kicsit így kapcsolódni. Az is nagyon jó volt, hogy Lilire sem kellett igazán felügyelnünk, feltalálták magukat a többi gyerekkel, megbíztunk benne, hogy nem tesz kárt magában és másokban. Lili egész nap meg sem állt, folyamatosan rohangált, labdázott, hosszú faágakat húzogatott, bukfencezett, fogócskázott, valamint a vonat mellett futott és az utasoknak integetett.

A buli után készült ez a kép

Lili és OlivérLili hazainduláskor

A vonatozás után elővettük a tortát, vezényletemmel elénekeltük el a születésnapi köszöntőt, közben videóztam, fényképeztem, a gyerekek figyelmét próbáltam fenntartani. Miután Lili elfújta a gyertyákat, komótosan lenyalogatta róluk a joghurtkrémet, majd felvágtam a tortát és kiosztottuk a farkaséhes gyerekek tányérjaiba. Születésnapi tortához szokás jégkrémet is adni, abból is a legjobb fajtát vettük, el is fogyott szinte az összes. Anyu is megjegyezte, hogy ilyen finom jégkrémet már nagyon régen evett, csak a "békebeli" fagyik voltak annak idején ilyen jók. A szabvány forgatókönyv szerint a tortaevés után szokták kibontani az ajándékokat, de mi ezt most kihagytuk, inkább hagytuk a gyerekeket, hogy kijátsszák magukat.

Egy másik szokást azonban mi is betartottunk: az összes vendég gyereknek adtunk ajándékot, hogy ne csak az ünnepelt menjen haza egy halom játékkal, hanem nekik is legyen egy kis meglepetés. A kisebbek matricákat, a nagyobbak összerakható és festhető modelleket (hajókat, autókat, helikoptereket) és térbeli kirakókat (ló, dinoszaurusz, versenyautó, stb.) kaptak. Egy óra után mentek haza az utolsó vendégek, Biankáék fél kettőig ottmaradtak segíteni az összepakolásban. Szemmel láthatóan minden gyerek jól érezte magát, Lili volt persze a legboldogabb, a partija összes pillanatát kiélvezte. Az arca teljesen ki volt pirulva, a szemei csillogtak, és néha felkiáltott: "Happy Birthday to me!"

Az alábbi videón Lilit a bulija után kérdezgettem. Már nagyon fáradt volt, de még itt sem tudott megállni: