vasárnap, június 10, 2007

Minden nap Gyermeknap!

2007 Memorial Day felvonulás 1

Nagyon elmaradtam az utóbbi hónapban a blog írással... Írnivalóm lett volna, de az apró gondolatok, jelenetek, életképek nem kapcsolódtak össze egy összefüggő anyaggá, nem tudtam magamat ráhangolni a kidolgozásukra. Még a fényképek és a videók letöltéséhez sem volt ihletem... Már régen megtelt a kis Canon 2 GB-os kártyája, mire végül rászántam magamat a képek letöltésére és a videók feldolgozására.

Más dolgok kötötték le az itthon számítógép előtt töltött nagyon kevés időmet... Zolinak annyi gondja van az új Windows Vista laptopjával, hogy úgy sejtem, a mi esetleges következő számítógépünkön nem Windows fog futni. Egy régi laptopra felinstalláltam az Ubuntu Linux-ot, és egy kicsit el kezdtem vele ismerkedni. Úgy tűnik, nemsokára el fog jutni a Linux odáig, hogy átlagos otthoni felhasználóknak is érdemes lesz Windows-ról átváltani. Közben a munkahelyemen kaptam egy Apple iBook laptopot, az OS X operációs rendszer is teljesen új számomra (bár a Linux és az OS X is UNIX-on alapul amit munkahelyemen használok). Az Apple ezen a kicsi 13”-os, (de erős) gépen is bebizonyítja, hogy a Windows le van maradva... Ráadásnak kaptam egy új csúcs céges Windows XP laptopot ($3500) is, így a régi céges laptopommal együtt 4 laptopot kerülgettünk a lakásban... Most az asztali gépen írok, közben az Apple-el videókat töltök fel a Youtube-ra, a céges laptopomon egy telefon teszt program fut, holnap éjjel dolgoznom kell egy kicsit, arra készítek elő néhány dolgot.

Zsuzsa Mama kérdezte, hogy mit csináltunk a Gyermeknapon. Adél azt válaszolta, hogy nálunk minden nap gyereknap van. Ez igaz is, minden hétvégén visszük Lilit valamilyen gyerekprogramra, és hétköznap is minden napra van valami számára érdekes elfoglaltság. Példa a permanens Gyermeknapra: 05/28: Memorial Day felvonulás, 06/03: Állatpark, 06/09: céges piknik és Görög fesztivál, 06/11: Legoland. Minden hétfőn, kedden, pénteken játék Lorainne-nel, kedden és csütörtökön óvoda, szerdán 10-től 14 óráig játszótér és könyvtárlátogatás Zoe-val, csütörtökön tánc óra, minden negyedik szombaton magyar játszóház, ezen kívül havonta 1-2 születésnapra is meg vagyunk hívva. Ehhez még azt fűzném hozzá, hogy mi külön felnőtt programra évek óta egyáltalán nem tudunk elmenni. Utoljára tavaly augusztusban voltunk Adéllal kettesben ebédelni az állampolgársági eskü letétele után. A következő és egyben utolsó olyan programunk, ahol Lili nem volt ott, március harmadikán volt amikor hajnalban elugortunk a szülni a szülőotthonba, de délben Olivérrel már haza is jöttünk. :-) Egyszóval az egész Gyermeknap koncepciót nem erőltettük, itt egyébként nem is szokás megünnepelni.

A Memorial Day a hősi halott katonákra emlékező ünnepnap, amit a belvárosban felvonulással szoktak megünnepelni. A szomszéd utcában évek óta tartanak a gyerekeknek egy mini-felvonulást, amit idén sem hagyhattunk ki. Nemzeti színű szalagokkal szokták a bicikliket és rollereket feldíszíteni, és hazafias ihletésű zenékre szoktak az utcában fel-alá masírozni. Ezalatt a szülők grilleznek, söröznek és beszélgetnek. Lili egész nap nagyon várta, hogy végre kezdődjön már a felvonulás! Amikor odaértünk, a gyerekek nagyban díszítették a kerékpárjaikat, de Lili valamilyen oknál fogva semmit sem akart a rollerére felaggatni. Nagyon élvezte, hogy a többi gyerekkel tudta tartani a tempót, hiszen egy évvel ezelőtt a biciklijével lemaradt a nagyobbaktól.

2007:
2007 Memorial Day felvonulás 2

2006:
2006 Memorial Day felvonulás 12006 Memorial Day felvonulás 2

2005:
2005 Memorial Day felvonulás

A tavalyi felvonulás is már nagy hatással volt Lilire, azóta a játék állatait is fel szokta vonultatni: türelmesen járművekkel keverve sorba rendezi az összest. Erre az ünnepre általában nemzeti színű ruhákat szoktak felvenni, Lilire is és ráadtuk az ilyen alkalmakra tartogatott piros-fehér-kék „I Love USA” feliratú pólóját, de a kék szoknyáját semmiképp nem akarta felvenni, ragaszkodott a színben hozzá nem illő zöld színűhöz. Ezen a videón elmagyarázza, hogy miért:Lili továbbra is nagyon jól viselkedik a testvérével, már abba is beletörődött, hogy Olivérnek hívjuk! :-) Ő először csak Madárlevélnek és Vuk-nak volt hajlandó hívni, és bennünket is kijavított, ha Olivérnek neveztük. Néhány hete a tánctanárnő megkérdezte tőle, hogy hogy hívják a testvérét, amire Adéllal felsorolták mind a hat becenevét (Olivér, Oli, Madárlevél, Madi, Vuk, Vukesz), amit aznap nekem a boltba menet el is ismételt, az Olivért sem hagyta ki. Azonban amikor kicsit később a boltban megkérdezték tőle a testvére nevét, már csak azt válaszolta, hogy Vuk és Birdleaf :-) (Madárlevél tükörfordítása).

Az utóbbi két hétben vettük észre azt, hogy Lili állandóan rajtunk lóg, bennünket ölelget és puszilgat (Olivért sem hagyja ki), fáradhatatlanul mutogatja, hogy milyen ügyesen tud bizonyos dolgokat egyedül megcsinálni, és megállás nélkül a figyelmünkre szomjazik. Ezt annak tudtuk be, hogy valószínűleg mostanra tudatosult benne, hogy rá kevesebb időnk jut, de lehet, hogy a két dolog között nincs is összefüggés, mert ismerőseink 5 éves kisfia is hasonló változáson megy keresztül, pedig neki nem is született testvére!

Lili és Ádám a Vadállat Parkban
2007 Memorial Day felvonulás 2

Egy másik új szokása, hogy ha kérdezünk tőle valamit, sokszor nem válaszol rá semmit. Az is sokszor előfordul, hogy azt válaszolja, hogy „nem tudom” pedig, tudja a választ, vagy esetleg egy kicsit gondolkoznia kellene rajta. Idegenekkel kapcsolatban is megváltozott a viselkedése, visszahúzódóbb, csöndesebb lett, nem áll mindenkivel azonnal szóba. Furcsa az is, hogy újszülött kora óta határozott véleménye volt a körülötte történő dolgokról, amiben csak lehetett, szeretett egyedül dönteni, most pedig sokszor a segítségünket kéri. Lefekvés előtt nekünk kell helyette kiválasztani, hogy melyik könyvet olvassuk, bár ha nem olyat választunk, amire ő is gondolt, akkor másikat kell választanunk. Nekünk kell sokszor helyette kiválasztani, hogy milyen pizsamát vegyen fel, pedig régebben ebben is teljesen önálló volt, sőt nem is nagyon hallgatott a mi véleményünkre.

Már kicsi kora óta szoktuk kérdezgetni Lilitől, hogy mit álmodott, de mindig csak erősen koncentrálva kitalált egy történetet, amiben érdekes módon az szerepelt, amit épp akkor látott a környezetében... Néhány héttel ezelőtt volt az első olyan alkalom, hogy ébredés után késlekedés nélkül el tudta mondani, hogy mit álmodott:

1. Azt álmodtam, hogy százezer tündér repkedett a szobámban, százezer lufival, mindegyiknek volt egy. Amikor elfáradtak, a lufikon elaludtak.
2. Egy másik nap nevetve ébredt: Azt álmodtam, hogy Zoe-val játszottam, és hogy Ava (Zoe kistestvére) valamit kirakott a földön.

Zoe-val már két hónapja minden szerdán közösen könyvtárba és játszótérre mennek 4 órát, ami Adélnak egy kis kikapcsolódást jelent. Néha én is haza szoktam jönni ilyenkor ebédelni, néhány dolgot gyorsan el tudunk ez alatt az idő alatt intézni. Lili angoltudása exponenciálisan növekszik az óvoda, Zoe-val töltött idő, és az angol nyelvű mesekönyvek, heti egy TV-nézés és a Cliffordos játékprogramok hatására. Az első Cliffordos programot a születésnapjára kapta, azóta egy másikat is megvettem, amiben Clifford olvasni tanít. Ha Lili leül a számítógép elé heti 1-2 alkalommal, egy órát megállás nélkül tud ezekkel a programokkal játszani. Később egész mondatokat tud idézni a könyvekből, rajzfilmekből és a játékprogramból. Néha csak nézünk Adéllal egymásra, hogy Lili miket mond angolul! Szinte csak angol nyelvű könyveket olvasunk, neki, most ezek érdeklik legjobban. Már nagyon ritkán fordítjuk neki őket, csak akkor, ha olyan szó van benne, amit ő nem ismer. Mivel általában ugyanazokat a könyveket olvassuk, elég őket csak először lefordítani, utána már angolul is érti őket.

Múltkor Adél Lili babaruháit válogatta és rakta dobozokba, hogy majd elajándékozzuk őket. Lili ezt mondta:

- A kislány ruhákat ne ajándékozzuk el, mert ha születni fog nálunk megint egy kislány akkor neki kell.
- Szerinted Anya lesz még terhes?
- Neeeem, most én következem!
- Mikor?!
- Amikor felnőttem és Anyuka leszek.
- Ki lesz a férjed?
- Régebben azt mondtam, hogy a Ty... Mondd meg te! (Ty Lili egyik barátja)
- Én nem tudom azt megmondani... Szerinted a te kisbabádnak én kije leszek?
- A Nagypapája!

Reméljük, azért még kicsit odébb van, hogy nagyszülők legyünk, de Lili már szemmel láthatólag előre tervez!

06/02 - Ezen a videón Lili és Olivér reggeli rugdalózóversenyt tart:


Végül egy jó hír! Tavaly egy szerencsétlen kertész konkrét utasításunk ellenére túlságosan lenyírta a pálmafánkat, ezért elköltöztek a gyöngybaglyok, ami miatt nagyon szomorúak voltunk... Egy év múlva nagy örömünkre visszaköltözött az egyik bagoly az újra megsűrűsödött lombok közé. Az alábbi képen Lili éppen ugrik egyet. Utólag kinagyítottam Dumbo Bubó Bélát...

Visszaköltözött a bagoly!