hétfő, június 18, 2007

Lili lázas

Lili lázcsillapítót nyalogat

Lili szerencsére már másfél éve nem volt beteg. 2006 januárjában kapta el a rotavirust, amit nagyon megszenvedett, egy hétig hányt, még inni sem nagyon tudott, enni pedig szinte semmit. A végén nagyon legyengült és le is fogyott. Azóta egyszer lázasodott be egy napra, de más másnapra már semmi baja sem volt. Néhányszor elkezdett éjszaka köhögni, de ezek is elmúltak egy nap után.

Csütörtök éjjel nagyon csúnyán és fájdalmasan köhögött néhányszor, de péntek reggel teljesen egészségesnek tűnt, köhögésnek nyoma sem volt. Délelőtt még vidáman sárkányt eregettek Lorainne-ékkel egy hegytetőn levő parkban, de estére már hirtelen 40 fokos láza lett. Az a szerencse, hogy a lázcsillapító (Tylenol) mindig egy órán belül teljesen lehúzza a lázát, ezért nem is pánikoltunk, csak hamarabb lefektettük aludni. Hajnali kettőkor felébredt, ekkor újra nagyon lázas volt, de a Tylenol újra megbízhatóan működött. Óriási szerencse, hogy jóízű ez az orvosság, Lili mindig nagy örömmel veszi be, kinyalogatja az utolsó cseppig! Szombaton napközben is 6 óránként visszakúszott a láza 39C fölé, de a lázcsillapító azonnal szépen levitte neki. Az orvost fel sem hívtuk, házhoz nem jönnek, ügyeletre menni pedig felesleges hercehurca lett volna.
(Hihetetlen, hogy a hercehurca szót ismeri a helyesírás ellenőrző!!!).

Lili szombaton egész nap jól viselte a betegséget, sokat játszottam vele, kártyáztunk, könyveket olvastunk, Dora the Explorer DVD-t néztünk, kivételesen két részt is megnézhetett, aminek nagyon örült. Délután még a Cliffordos olvasni tanító játékprogrammal is játszhatott egyet, a legnehezebb fokozatot szerette volna választani, egyedül végigment rajta, csak egy résznél kellett segítenem. Délben közösen aludtunk 2 órát, rám is rám fért a pihenés. Furcsa volt, hogy Lili le volt lassulva, mindent higgadtan és lassan csinált, beosztotta az energiáját, és így én is jól bírtam energiával egész nap. A nap végére azért ki akartam mozdulni a házból, a fejembe vettem, hogy elmegyek a Target-be papírtörlőket és papír zsebkendőt venni, valamint nagyon kellett már műtrágyát venni gyepnek, egy hete lett levegőztetve, most kell majd kiszórni, hogy zöld maradjon. Ha már ott jártam, virágokat is vettem a konyhaablak párkányára és a ház elé, valamint megleptem magamat egy slagra szerelhető vízszűrővel, ami törlés nélkül is cseppmentesre szárítja az autókat, ha majd valamikor lesz időm lemosni őket...

Lili csak estére fáradt ki, fürdéskor már sírt, hogy nagyon fázik, de nemsokára megjött a lázcsillapító hatása, és utána jobban érezte magát. Azért is jó a Tylenol, mert miután beadjuk, Lili másfél óra múlva elálmosodik tőle, és szépen el tud aludni. Lili mellett feküdtem az ágyban, és azt mondtam neki, hogy fázom, ezért be kell takaróznom. Erre ő ezt válaszolta: ”Nekem pedig melegem van. Mindenkinek van valami baja...” :-)

Lili éjjel már nem is ébredt fel, csak hajnali 4 után, de akkor már csak 38C volt a láza, ezért lázcsillapítót nem is adtam neki. Nagyon köhögött, ezért felajánlottam a másik kedvenc orvosságát, a Lándzsás útifűt, de azt válaszolta, hogy a „nem azt, hanem macis orvosságot kell bevenni!”. Lementem a konyhaszekrényben megkeresni, de sehol sem találtam, ezért mondtam Lilinek, hogy felkeltem Adélt, hogy keresse meg. Erre Lili ezt válaszolta: „Én tudok segíteni!”. Ezért együtt kerestük, végül meg is találtuk, Adél már kikészítette az asztalra. Lili pisilt, ivott, orrot fújt, ezután visszabújt az ágyba. Rögtön tudtam, hogy már jobban van, mert mindenféle dolgot elkezdett nekem magyarázni:

- A konyhában nem néztem bele a lámpába, mert az megrongálhatja a szemünket. A Napba sem szabad belenézni, még napszemüvegben sem. Csak úgy lehet megfigyelni a Napot, hogy egy üveglapot megkormozunk.
- Négy óra huszonhárom perc van! Most kelnek fel a pékek!
- Hallottam éjszakai madarakat csipogni!
- A baglyunk biztos most vadászik patkányra! Biztos hoz a másik bagolynak ennivalót.
- Zoe egyszer a játszótéren a mászóka alatt azt mondta, hogy engem megint egy babára fog változtatni. Elfutottam, és hoztam egy virágot, mert a Zoe-nak is volt egy virágja és azt mondtam, hogy akinek van virágja, azok tudják átváltoztatni az új barátunkat a Hannah-t egy babára. Nem történt semmi, Zoe biztos csak viccelt!
- Öt óra van, a pékek biztos most kezdték el sütni a kenyeret, hogy kész legyen mire az emberek mennek megvenni!

Egy óra beszélgetés után végül Lili végre elaludt, és fél 9-ig fel sem kelt. Ma, vasárnap napközben még hőemelkedése volt, de már újra fel volt töltve energiával, ugrált, játszott, szaladgált. Estére újra felment a láza, reméljük, holnapra már teljesen el fog múlni. Azért nagy szerencsénk volt, hogy Lili az egész óvodaszezon alatt egyszer sem betegedett meg, és hogy az óvodában nem adtak egymásnak a gyerekek mindenféle vírusokat. Az utolsó hetekben az óvodában és a környékünkön is többen belázasodtak, biztosan ezért van most rajtunk is a sor. Nagyon bízunk benne, hogy Olivér nem fogja ezt elkapni, amennyire lehet, próbáljuk Lilit távol tartani tőle.