vasárnap, december 24, 2006

Boldog Karácsonyt!

2006 Karácsony

Mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánunk ezzel a zenés képeslappal:


Lili már mélyen alszik, Adél a másik számítógépen a karácsonyi email címzettjeit gyűjti. Az előbb készültem el a fotók felrakásával, gyorsan írok néhány sort.

Lili talán a Karácsonynál is jobban várta a tánccsoportja tegnap délutáni színházi fellépését. Nagyon jól sikerült, Lili elemében volt, a műsoruk minden percét élvezte! Felvettem az egészet videóra, ezért nem volt időm fényképezni, majd másik szülőktől kérek képeket. A videóból teszek majd fel egy rövid válogatást, és meg is fogom írni részletesen ide a blogba a történteket. Adél is tervezi, hogy leírja Lili csütörtöki első találkozását a fogorvossal, az is egy jópofa történet lesz...

Az utóbbi napokban Lili a WC-n ülve a naptárt szokta tanulmányozni, pontosan számon tartotta, hogy mikor lesz a tánc fellépése és mikor jön a Télapó. A mai napot már azzal kezdte, hogy reggelizés után elővette az édességeit (amiket tegnap a táncműsoron az orosz Gyedmaróz-tól kapott), és -az engedélyünkkel- evett néhány gumicukrot. Lilinek egyébként nagyon kevés édességet adunk, ezért különösen megbecsüli, ha kaphat valami "finomat". A csokit még mindig nem szereti, ezért csak néhány cukrot tartott meg a mikuláscsomagjából, a többi édességet nekem adta. Azt is számon tartotta, hogy megígértük neki, hogy ma ehet majd a mézeskalács figurákból, reggel frissiben pizsamában el is rágcsált egyet. Minden harapást morzsánként kiélvezett!

Mézeskalács evés

Délelőtt a nagyszülőkkel telefonáltunk, Lili négyszer mesélte el, hogy melyik táncokat táncolták el a színpadon. Nagyon nagy élmény volt neki, az biztos. Ezután Adéllal ajándékokat vittek néhány szomszédunknak, ekkor készítettem róluk pár fotót. Álljon itt egy amelyiken Lili testvérét (akit Madárlevélnek nevezett el) puszilgatja Adél hasában:

Lili megpuszilja Madárlevelet Lili es Adél karácsonykor

Idén nálunk úgy zajlott a karácsony, hogy délután Lilivel együtt díszítettük fel a karácsonyfát. Este kibonthatta a nagyszülőktől kapott ajándékait, de a télapó csak éjjel fog megérkezni, azt az ajándékot reggel fogjuk megtalálni. Óvatosan kell fogalmaznom, mert az is könnyen meglehet, hogy néhány év múlva Lili is el fogja ezeket a sorokat olvasni... Az óvodában minden gyerek kért valamit a Télapótól, ezeket az óvó néni összeírta és levélben elküldte Finnországba. Lili semmi mást nem kért, csak egy "színes szappant". Reméljük, hogy a Télapó teljesíteni fogja a kívánságát! Nem tudjuk, hogy ez honnan jött, de kitartóan tartotta magát ehhez a döntéséhez. Zsuzsa Mamától egy Micimackó DVD-t kért, amit ma meg is kapott és aminek rettenetesen örült is.

A karácsonyfa közös díszítése Lilinek is élmény volt, és így nekünk is könnyű volt a dolgunk, elég jól haladtunk a tennivalókkal. Lili eddig úgy tudta, hogy a Télapó hozza a karácsonyfát, de idén csak egy díszek nélküli fát küldött, hogy mi díszítsük fel. Lili gyanakvóan kérdezte, hogy honnan van a fa, amikor beállítottam vele a kertből. Mondtuk neki, hogy a Télapó küldte postán. Kicsit később még megjegyezte, hogy hát vasárnap nem is jár a postás, de ő nem tudta, hogy a Télapónak saját postásai vannak, akik vasárnap is dolgoznak.

Este lefekvés előtt itteni szokás szerint kikészítettünk a Télapónak egy kis tejet, valamint a rénszarvasainak répákat. Rudolfra, a piros orrú rénszarvasra külön piros tányérban vár egy répa, amibe reggelre biztosan bele fog harapni. A pohárból megivott tej is bizonyítja, hogy Télapó szomjas volt, amikor nálunk járt. Lehet, hogy még füvet is fogunk az asztalon találni, ha a rénszarvasok azt ettek a répájukhoz!

Az alábbi rövid videón látható, hogy hogyan készült az idei karácsonyi fotónk:


A karácsonyi fotózás nálunk már épp 5 éve hagyomány. 2002 volt az első olyan év, amikor Adél terhessége miatt nem mentünk haza Magyarországra karácsonykor, azóta is mindig San Diegoban töltöttük az ünnepet. A fényképezőgép beállítása már nagyon gyorsan megy, de mindig van valami amit másképpn csinálunk. 2004-ben Lili sütötte el a távkapcsolóval a feényképezőt (látszik is a kezében a képen), ezért nevet olyan vidáman. Idén meglepődtem, hogy a távkapcsoló eleme ki volt merülve (évente csak egyszer használjuk), ezért 10 másodperces késleltetéssel fényképeztünk. Lili rohant oda az állványhoz lenyomni az elsütőbillentyűt, majd sikongatva rohant vissza az a térdemre. Nagyon tetszett neki ez a játék, de szinte az összes képen csukva volt a szeme, annyira nevetett! Óriási szerencse, hogy sikerült egy jó képet elcsípni!

Ezen a képen Lili már a karácsonyra készülve repülő elefántokból álló rénszarvas szánt készített. A Télapó a „Puha majom” volt.

Majomtélapó

Tavaly készítettem egy képet a karácsonyi fényekel kivlágított házunkról. Idén nem fotóztam le, a különbség csak annyi, hogy sokkal hamarabb elkészültem a feldíszítéssel, mert Zoli is segített. Vettem egy fotocellás kapcsolót is, ami szürkületkor bekapcsolja a fényeket! A 400 színes LED összesen 32W-ot fogyaszt, és ráadásul szinte örök életűek. Az ablakokban pulzáló fényű LED jégcsapok imitálják a hideg időjárást. A másik képen az egyik szomszéd utcában levő ház díszítését örökítettem meg. Az olvasóra bízom annak az eldöntését, hogy melyik a mi házunk! :-)

A mi házunk Hóember kedvelő szomszéd háza