szerda, december 20, 2006

Lili első találkozása a fogorvossal

A fenti videón Lili fogmosás ceremóniája látható. A következőket szokta mondani minden fogmosás előtt: - Csak ne legyen túl sok hab a számban - Ásítok egyet, jó? - (ormánylengetést utánzása) Dumbo! - (vonatfütty utánzása)

Adél írta ezt:

Ma vittem Lilit életében először fogorvoshoz! Kb. már két héttel előtte tudta, hogy szerdán 8:45-kor fogorvoshoz fogunk menni, mert a W.C.-én ülve szokta nézegetni a naptár bejegyzéseit és ezeket általában rögtön meg is jegyzi. Később lelkesen szokta sorolni nekem, hogy melyik nap milyen programunk lesz. A hónap vége felé ő is hozzá írja meggyezéseit az üres rublikákba és kipipálja az eltelt napokat.:-)

Az első rutin vizsgálatot itt 2 éves korban szokták javasolni, de mi azt Lilit ismerve túl korainak tartottuk. Még a fogmosás is nap mint nap komoly problémát jelentett, tudtuk, hogy nem maradna meg a fogorvosi székben és nem engedné a fogorvost a szájában turkálni. Az egész (teljesen feleslegesen) csak egy rossz emléket hagyott volna benne. Amikor Lili 3 éves korában az általános orvosi felülvizsgálatán voltunk, a gyerekorvos javasolta, hogy fél év múlva azért menjünk el fogorvoshoz is annak ellenére, hogy látta, milyen ápoltak a fogai.

Lilinek előre elmagyaráztam, hogy az én fogamat meg fogják tisztítani, az övét pedig csak megnézi a doktor bácsi és leellenőrzi hogy minden rendben van-e. Hozzátettem, hogy biztosan meg is fogja dicséri, hogy milyen szépek és fehérek.

Amikor odaértünk, kicsit megváltozott a dolgok menete, mert először Lilit ültették be a székbe. Én azt hittem, hogy először velem kezdenek, aztán jön csak ő. Tanya, a fogtisztítást végző asszisztens - akinek 1,5 éves a kislánya - rögtön barátkozni kezdett Lilivel és kérdezgette tőle, hogy mit szeretne kapni a Télapótól. Lili most is tartotta magát az óvodában a télapóhoz írt levelében foglaltakhoz: szerényen csak egy színes szappant kért. Tanya ezután azzal kápráztatta el Lilit, hogy mindkét karját a levegőbe emelve, Lili székét jó magasra pumpálta és majdnem vízszintesbe döntötte. Ezen Lili jókat kacarászott. Aztán elmagyarázta Lilinek, hogy most szépen letisztítja a fogát és közben megmutatta a műszereket. Ekkor én gyorsan közbe szóltam, - egyrészt Lilinek magyarul, hogy emlékszik-e amikor a múltkor Hannának is letisztították a fogát - másrészt Tanyának, hogy nem biztos, hogy Lili be le fog egyezni, mert én csak a rutin fogvizsgálatra készítettem fel. Nem is tudtam, hogy már ilyen fiatal korban végeznek fogtisztítást. Tanya szerint jobb minél korábban kezdeni, hogy hozzászokjanak a gyerekek, és egyébként is próbálják minél inkább szórakoztatóvá tenni az egészet, hogy legközelebb is szívesen jöjjenek.

Lili nagyon jól érezte magát, egyáltalán nem zavarta az ismeretlen környezet, teljesen zavartalanul, nyugodtan viselkedett, a szeme sem rebbent, hogy fogtisztítás is lesz. Meg is jegyeztem Tanyának, hogy ez félévvel ezelőtt nem ment volna ilyen simán, mert év elején három hétig beteg volt (rota vírus) és nagyon rosszul viselte az orvosi rendelőben tett látogatásokat.

Ekkor „varázslat” történt, mert Lili észrevette a plafonba beépített TV képernyőt, és mivel mi még mindig csak hetente egyszer félórát engedünk neki tévét nézni, szeme rögtön a képernyőre tapadt, és onnan le sem vette az egész fogtisztítás alatt! Szerencsére Tanya talált egy rajzfilmcsatornát, amin éppen egy Dórás rajzfilm ment, Lili egyik kedvence. Eddig még csak kétszer néztünk Dórát, de Ottó is, és én is iszonyú idegesítőnek találjuk affektálós beszéde miatt. Inkább szívesebben olvasok Dórás könyveket két nyelven, amiknek elég egyszerű a nyelvezete, így Lili könnyen tud belőlük angolul tanulni.

Lilit teljesen elvarázsolta a TV világa, ügyesen nyitogatta, csukogatta száját kérésre. Még a nyál leszívó készülék sem zavarta. Mivel itt az összes fogorvosi munkát fekvő páciensen végzik, köpködés helyett egy szívószálszerű nyálszívót alkalmaznak a felesleges víz, nyál eltüntetésére. Ottó egy héttel korábban volt fogtisztításon, és mint itthon kiderült, már mesélt Lilinek a nyálszívóról, hogy ne ijessze meg, amikor Anyának a szájában fog szörcsögni. Mialatt a fogorvosra vártunk, bekenték a fogát fluoridos habbal, azt is nyugodtan tűrte. Amikor a fogorvos megérkezett, hogy átvizsgálja a fogait, Lili úgy viselkedett, mintha ez lenne a hobbija :-). Szerencsére mindent teljesen rendben találtak. Mialatt az én fogamat tisztították és vizsgálták, Lili egy pléden feküdve, fülhallgatóval a fején nézte tovább a rajzfilmeket.

Hazaindulás előtt megdicsértem, hogy milyen ügyes volt, és a még a rendelő kincses ládájából is választhatott két kis ajándékot (tologatós kirakós játékot és egy mágneses lapot). Mondtam is Lilinek, hogy „Látod, eljöttünk fogorvoshoz, és még tévét és nézhettél!” Ő egyetértően bólogatott és megerősített, hogy máskor is lesz kedve fogorvoshoz menni. Nagyon örültem, hogy minden simán ment, és Lili jó élménnyel távozott a fogorvostól! Pár nappal később, ismét szóba került a téma, amikor legnagyobb meglepetésünkre Lili azt mondta, hogy ”jó volt, máskor azért ne menjünk!”:-)