vasárnap, szeptember 24, 2006

Örömhír: Kisfiú!!!

Madárlevél 8.5 hetes korában

2007. február végén családunk egy új kis jövevénnyel fog gyarapodni!

Szeptember 11-én, a házassági évfordulónkon készített ultrahang vizsgálaton egy elevenen mozgolódó 16 hetes kisfiú integetett nekünk a képernyőről! Nagyon jól látszott minden kis tagja, a feje, az arca, a végtagjai, ujjai, szíve. A mozgóképen sokkal jobban látszott minden, mint a fényképeken. Videó kamerával próbáltam a mozgóképet rögzíteni, de Lili nagyon sokat cibálta a kezemet, elég ugrálós lett a kép. Már a nyolcadik héten készül ultrahangon is mondta az orvos, hogy ez a kisbaba nagyon sokat mozog, ez most sem volt másképpen.

Adél az első három hónapban nagyon sokat volt rosszul, az állandó hányingerét csak evéssel tudta enyhíteni. Lili szerint amikor Adél hasa fájt, akkor a kisbaba biztosan labdázott, amikor Adél hányt, akkor biztosan visszadobálta az ételeket, amiket nem szeretett. Kérte Adélt, hogy ne egyen csokisat, mert ahogy Lili sem, azt biztosan a kisbaba sem szereti. Megkérdeztük Lilitől, hogy emlékszik-e, hogy ő Adél hasából miért dobálta vissza az olyan ételeket, amiket most szeret: például joghurtot, szilvát, görögdinnyét, grillezett halat :-). Lili erősen gondolkodott, de nem emlékezett... Szerencsére Adél rosszullétei teljesen elmúltak, már a szagokra sem érzékeny, ezért újra tud finomakat főzni. Ma este Lili elaltatása után, amíg én ezt írom például bejglit sütött, este 11 után lett vele készen!

Madárlevél 8.5 hees korában

Lili már régóta szeretne testvért, egy évvel ezelőtt már ki is találta, hogy mi legyen a neve: Madárlevél. Ez a név azóta is megmaradt, de azért nemrég elmagyaráztuk Lilinek, hogy a testvérének ez csak a beceneve lesz. Lili nála néhány évvel idősebb kislányokkal tud a legjobban játszani, a barátaink között is túlnyomó többségben vannak a lányok, ezért ő nagyon lánytestvért várt. Az is igaz, hogy nála idősebb lánytestvért szeretett volna, hát ezek közül az óhajok közül egyik sem jött be :-).

Az ultrahang vizsgálaton Lili is velünk volt, nagyon izgatta, hogy kisfiút vagy kislányt fogunk látni, és csalódott volt, amikor mondtuk neki, hogy bizony ott van a kuki, úgyhogy Madárlevél kisfiú lesz! Lili nem hagyta a dolgot annyiban, miközben az orvos magyarázta, hogy mit látott (minden teljesen egészséges babára utalt), Lili fáradhatatlanul azt kérdezgette tőlünk, hogy „hogy van a punci angolul???”. Az orvostól akarta ugyanis megkérdezni, hogy látott-e puncit, nekünk nem akarta elhinni, hogy bizony kuki volt a képen. Végül megmondtuk neki, hogy angolul úgy kell kérdezni, hogy „is it a girl?”, amit Lili meg is kérdezett. Az orvos persze azt mondta, hogy „no, it’s a boy”, amire Lili csak azt dünnyögte nekünk: „majd meglátjuk, hogy mi lesz, amikor megszületik”.

Itt van az ultrahang alatt felvett videó:



Úgy döntöttünk, hogy ezt a témát nem feszegetjük egy darabig, lesz még Lilinek és nekünk is elég időnk, hogy leülepedjen az új információ! Ma a Balboa parkban levő Magyar Házban voltunk a minden hónapban egyszer tartott játszóházban, ahol egy anyuka kérdezte Lilitől, hogy ő és Bianka testvérek-e. Alkalmasnak láttam az időt, hogy a többiek előtt kifaggassam Lilit a témáról:

- Lili, neked kisfiú, vagy kislány testvéred lesz?
- Kisfiú.
- Mi lesz a neve?
- Lili gondolkodás nélkül rávágta: Oláh Vuk! (ezt egyszer akkor találta ki, amikor elmagyaráztuk neki, hogy a Madárlevél csak becenév lesz, és kell egy igazi nevet választanunk)
- Örülsz, hogy lesz testvéred?
- Igen.
- Örülsz, hogy kisfiú lesz?
- Nem.


Úgy tűnik, Lili túltette már magát azon, hogy fiútestvére lesz, de azért azt még nem mondja, hogy örül is neki :-) Ennek ellenére sokat puszilgatja Adél hasát, beszél a testvéréről, és vigyáz a játékaira, hogy majd Madárlevélnek is jók legyenek. Egy kinőtt zoknijáról kérdezte, hogy azt Madárlevél majd foga-e hordani. Múltkor Adél tanított Lilinek egy dalt, ezután Lili azt mondta, hogy ezt majd meg ő is meg fogja a testvérének tanítani.

A névválasztással eléggé bajban vagyunk, mindenképpen olyat keresünk, amit itt is ki tudnak az emberek ejteni, és egyáltalán el tudnak olvasni, ezért például nem lehet benne dupla magyar mássalhangzó (ny, sz, cs, zs, ty). Érdekes, hogy itt bármit be lehetne anyakönyveztetni, senkinek nem akadna fenn a szeme a Madárlevél-en vagy Vuk-on :-). Az itt anyakönyvezett nevet pedig a magyar anyakönyben át kell venniük! A csábítás ellenére azért nem kétséges, hogy magyar nevet fogunk választani, most teszteljük az amerikai ismerősökön, hogy melyiket tudják kimondani. Hosszabb-rövidebb ideig eddig a következő nevek merültek fel:

Olivér, Zalán, Donát, Soma, Botond, Kornél, Keve, Kende, Dániel, Dávid, Zente, Ábel, Illés, Hunor, Loránd, Márk, Zolta, Mikes.

Ezeknek a nagy része különböző okokból már jó ideje kiesett, például a Donát-ot Donut-nak, a Kendét Candy-nek (cukorka) ejtenék. Még nagyon messze vagyunk a döntéstől, pedig elég sokat rágódunk a dolgon.

Addig is marad az Oláh Vuk Madárlevél!