hétfő, augusztus 13, 2007

Madárlevél öt hónapos

Lili ugrál a régi kiságyáról Legutóbbi beszámolómat május közepén írtam, amikor Madárlevél 2,5 hónapos volt és három hete voltunk "egyedül", segítség nélkül. Akkor lelkendezve számoltam be arról, hogy könnyebben mennek a dolgok, mint amire számítottam. Azóta változás következett be, és az elmúlt két hónap kicsit nehezebbre sikeredett a reméltnél.

Madárlevél úgy döntött, hogy felhagy a 2-3 órás nappali alvásával, és beéri a szoptatás alatti és utáni 30 perces pihenőkkel. Eközben Lili is több figyelmet kezdett igényelni, és fél-egy órára csökkentette a napi önálló játékát. Ezután még az óvodának is vége lett június 14-én, azóta nyári szünet van. Augusztus végén kezdődik majd megint, az új iskolai tanévvel egy időben.

Számomra egész nap nincs megállás. A két gyerkőc között ingázom, etetem, itatom, szeretgetem, tanítgatom őket, mindenféle kérésüket, óhajukat, sóhajukat próbálom teljesíteni. Eközben be-becsúsztatok egy-egy mosogatást, mosást, teregetést vagy a ruhák összehajtogatását. Folyamatosan több dolgot csinálok egyszerre. Volt egy olyan alkalom, amikor 4 különböző tevékenységet folytattam, amin magam is meglepődtem utólag. Miközben Lilinek segítettem az olvasást tanító számítógépes programban, ingeket tettem vállfára, és ezt megszakítva le-leszaladtam Madihoz hogy felhúzzam az ágya fölötti zenélős forgót - amiről egy pillanatra sem vette le volna a szemét - és közben még tésztát is főztem!!! Érdekes módon a családunk csak egy picinyke emberpalántával gyarapodott, de a mosás valahogy sokkal több lett. Valószínűleg azért, mert hármunk ruháját folttisztítóval kell kezelnem és hideg vízbe kell áztatnom mielőtt beteszem a mosógépbe. Én már nem szoktam leenni magam és nem is bukom vissza a tejet, de az anyatejtől szép mintás szokott lenni a pólóm :-)

Alvás

Madárlevél ágya az én ágyam mellett van, így jóval könnyebb az éjszakai szoptatás. Csak átnyúlok érte, oldalra fektetem és fekve szoptatok miközben ő is és én is alszom. Annak ellenére, hogy éjszaka kb. kétóránként kelünk, közel sem vagyok olyan fáradt mint Lilivel voltam, és jól bírom a másnapi 13 órás "műszakot". Lilinél ki kellett kelnem az ágyból, átmenni a szobájába, majd a harmadik szobában a kanapén megszoptatni. Mindaddig vártam, amíg el nem aludt, visszatettem az ágyába, majd én is mentem vissza aludni a saját ágyamba. Örültem, ha mindez egy óra alatt megvolt és elsőre sikerült visszatenni Lilit az ágyba, ha el nem aludtam ülve a kanapén. És ezt minden éjszaka 3-4 alkalommal csináltuk végig. Így nem csoda, hogy Ottó többször arra ébredt éjszakánként, hogy félálomban, őrült módjára a takarót tapogatom a sötétben és Lilit keresem, nem került-e véletlenül alája. Fogalmam sem volt, hogy melyik ágyban vagyok és még mindig szoptatok-e... Egyszer vicces módon Ottót akartam tisztába tenni :-) Az ágy szélénél álltam, már ki is takartam és rakosgattam ide-oda, amikor felébredt és megkérdezte, hogy mit csinálok. Persze másnap semmire nem emlékeztem... Olyan fáradt voltam, hogy hónapokon keresztül Ottó ébresztett, hogy menjek szoptatni, mert én nagyon mélyen aludtam és nem hallottam amikor Lili sírt.

Madárlevéllel is voltak és vannak érdekes éjszakai élményeim. Egy hónapos korában többször arra a gondolatra ébredtem, hogy két gyerekem van, egy 1 hónapos és egy 1 éves és nem tudom, hogy melyik mellemben van az 1 hónaposnak való tej, melyikben az 1 évesnek, és melyiket szoptattam már meg melyiket nem. Miközben Madárlevelet szoptattam, azon gondolkodtam, hogy hol lehet a másik kisbaba és hogy a jó tejet fogom-e neki is adni. Bele tellett egy kis időbe, mire rájöttem, hogy valóban két gyerekem van, de Lili a szobájában alszik és már nem kell szoptatni. Nemrégen egy éjszaka pedig furcsa cuppogós hangot hallottam. "Mi lehet és honnan jön ez a hang?" tanakodtam magamban. Aztán hamarosan kiderült, hogy Madárlevél szopja a kezét lelkesen. Türelmesen várt, amíg felébredek. Nagyon örült, amikor végre a cuppogás mellé tejet is kapott. Reggelente általában Madárlevél ébred hamarabb, és alig várja, hogy kinyissam a szemem amire hatalmas mosollyal válaszol. Pár héttel ezelőtt arra ébredtem, hogy az arcomat simogatja és közben fülig ért a szája és mosolygott két hatalmas szeme.

Madárlevélnél azt vettem észre, hogy csendben tud jól aludni. Mindig könnyebben elalszik, amikor csak ketten vagyunk itthon, és ilyenkor szinte csak aludni akar. Erre akkor figyeltem fel, amikor Lilinek még tartott az óvoda. Ki is alakult egyfajta napirend, követve Madárlevél igényeit: napközben 9:30 és 14:00 körül aludt el, este pedig 20:30-21:00 körül, ami most az óvodai szünet alatt elég jól felborult. Lilit hetente kétszer viszem úszni, 10-kor indulunk és általában délután fél 2 körül érünk haza. Azért nyúlik ilyen hosszúra a program, mert a félórás úszás után még 1,5 órát maradunk játszani a medencénél Sophia-ékkal Lili óvodástársával és nővérével, aztán pedig elugrunk bevásárolni vagy valamilyen más dolog elintézni. Így aztán szegény kicsi Madárlevél ott próbál aludni ahol tud, medencénél a kezemben vagy bevásárlás közben a kenguruban. Szerencsére a kenguruban nagyon hamar elalszik. Ha álmos pár percen belül, ha nem álmos kb. félórán belül. Egyébként az esti elalvás mindig könnyebben megy, mert sötét van. Besötétedés előtt meg sem próbálom betenni az ágyába, mert úgyis rögtön felébred és nézelődni kezd. Viszont sötétben nem lát semmit és alszik tovább! De hogy mi az oka annak, hogy most már napközben 1 óránál kevesebbet alszik egyhuzamban, és azt is csak a kezemben vagy ha mellette fekszem az ágyban, arra nem sikerült rájönnöm.

Utoljára május 12-én aludt Madárlevél három órát délután megszakítás nélkül. Azért emlékszem erre ilyen jól, mert aznap volt Lili egyik orosz óvodás társának, Timothy-nak a születésnapja. Ennek azért van jelentősége, mert aznap ki tudtam takarítani az egyik fürdőszobát és letörölgetni a port a mi szobánkban, amit ezt követően csak 6,5 hét múlva sikerült ismét megtennem. De akkor is csak azért, mert Ottó is és én is lebetegedtünk és Ottó itthon maradt hogy kikúráljuk magunkat. Amikor kicsit jobban éreztem magam nekiálltam sikálni, mert tudtam hogy máskor nem nagyon lesz rá lehetőségem. Így is lett, azóta már 8 hét telt el... Egyszerűen porszívózáson kívüli takarításra nem jut idő, mert előrevalóbb, hogy legyen tiszta ruhánk, tiszta tányérunk és ennivalónk.



Oltás

Madárlevél szépen fejlődik minden tekintetben. Július 9-én voltunk oltáson és a 4 hónapos általános vizsgálaton. A gyerekorvos nagyon meg volt elégedve Madárlevél barátságos viselkedésével és gyarapodásával. Ekkor 7,1 kg és 65 cm hosszú volt. Születési súlyát már meg is duplázta! (Ezt egészséges fejlődés esetén 6 hónapos korig kell elérni.) Szeme színe még mindig nem egyértelmű, lehet hogy zöldes szürkés lesz. Most már csak egy vékony kék karima keretezi íriszét. Lilicske szeme is sokat változott, az elején nagyon sötétkék volt, aztán élénk kék, most pedig világoskék zöldes sárga cirmokkal. Kíváncsian figyeljük Madié milyen lesz! Lili is természetesen ott volt velünk, türelmesen végigvárta a vizsgálatot és azt, hogy a gyermekorvossal beszéltem. Madi négy kombinált oltást kapott, két-két szúrást mindegyik combjába. Az 5. szérum a rotavírus elleni oltóanyag volt, amit szájon át adtak be. Az utolsó, harmadik rotavírus elleni oltást, pont hazautazásunk előtt fogja megkapni, így rotavírus ellen meg is szerzi a védettséget.

Pont az oltás napján jött hozzánk Melinda látogatóba. Rutinos módon csak kopogott az ajtón, Madi éppen szopott és aludt miközben Lilinek olvastam. (Persze a kertész 15 perccel később csöngetett...) Melindának annyira tetszett Madárlevél, hogy még a szeme is könnybe lábadt. Örömmel fogta és játszott vele miközben én a kertésszel beszéltem meg a munkálatokat és főztem. Majd Lilicskével hármasban jót játszottak. Madárlevél az oltás ellenére nagyon jó hangulatban volt és sokat nevetett. Amikor Madeszka vissza-visszakívánkozott hozzám egy-egy szopizásra, Melinda vette át a főzést. Mire mindkét gyerkőc elaludt, már 8 óra is elmúlt, így csak 15 percünk maradt, hogy egy kicsit még beszélgessünk, de legalább a közös főzés eredményeképpen tudott hazavinni meleg vacsorát Jon-nak. Nagy kár, hogy nem lakunk közelebb egymáshoz...

Könyv

Madárlevélnek négy hónaposan kezdtem olvasni. Direkt egy fürdésről szóló kis könyvvel kezdtem, amiben kád, szappan, vízcsap, zuhany és kisfiú vannak, Madesz számára ismerős dolgok. Rögtön felkeltették figyelmét a színes képek és ismerős tárgyak. Már az első alkalommal próbált lapozni, ami sikerült is, majd a könyvben lévő dolgokat próbálta megmarkolni! :-) Az is vicces volt, amikor egy alkalommal visszalapozott egyet és még egyszer megnézte mi is van az előző oldalon! :-) A könyvben van egy kis kád és egy vízcsap is, amiből folyik a víz. Madárlevél kádja mellett is van egy vízcsap, amit félig-meddig eltakar a kád. A könyv olvasása után egyértelmű volt ahogy felismerte, nekünk is van csapunk: kis kezével a csap mellett kezdett kotorászni fürdetéskor! Mikor kinyitottam, árgus szemekkel figyelte, hogyan folyik a víz. Az is szemmel láthatólag érdekelte, hova tűnik el a víz, amikor lefolyik a lefolyón. Ezt minden este megmutatom neki, amikor leengedem a vizet a kiskádból. Mostanában inkább rágni szereti a könyveket, mint nézegetni, ami a fogzással áll összefüggésben.

Ennyit tudtam egy hónap alatt éjszakánkénti rövid irogatásokkal összehozni...

Közben Madárlevél 5 hónapos lett, gurgulázó hangot ad ki, ülni próbál, felveszi a gyöngyöket, csatokat, tárgyakért nyúl, Lili által fejére tett szalvétát megtalálja, megfogja és leveszi. Nem lehet betelni puhaságával, finom baba illatával és selymes hajával. Boldogság kézbe venni, szeretgetni, puszilgatni. Valószínűleg az ismerten emberek is hasonlót érezhetnek, mert nem tudják megállni, hogy ne mosolyodjanak el amikor meglátják. Madárlevél pedig hatalmas nevetéssel viszonozza miközben hawaii mintás kalapja alól nagy gomb szemével a világot szemlélve kikukucskál. Nem véletlenül hívja Ottó csodagyereknek. Mint minden gyermek ő is egy csoda. Nekünk biztosan.