szerda, december 31, 2008

Szilveszter 2008

Lili és Olivért csillagszóróznak

Meg szokott ütni a guta, amikor kollégáim azt kérdezgetik, hogy mit tervezünk a hétvégére. Nem tudom, hogy másoknál ez hogy van, mi hétvégén házimunkát tervezünk, takarítani, mosni, főzni kell, bevásárolni, gyerekeket levegőztetni, valamint a valami gyerekprogramot beiktatni. Az biztos, hogy olyan elfoglaltságunk nem lesz, ami a gyerekek lepasszolásával járna, vagy ami egy 5 éves gyereknek nem érdekes.

December 31. itt munkanap, de a legtöbb ember szabadságot vesz ki rá. Én nem tettem, mert már nem volt több napom, és egyébként sem szeretem ilyen laza napokra elpocsékolni a szabadságomat. Délben hazaugrottam ebédelni, hogy elintézzem a bevásárlást amíg Madi alszik. Lili már a ház előtt várt egy vékony nyári ruhában, strandpapucsban, kezében a bevásárló listával. Adél épp Madit szoptatta és altatta, úgyhogy tökéletes volt az időzítés. A boltban találkoztunk egy ismerőssel, aki mindenképpen azt akarta megtudni, hogy Adél mit fog szilveszterre főzni. Mondtam neki, hogy pogácsát, de nem tudom a nevét angolul. Lilitől is megkérdeztem, néhány dolgot ő már angolul jobban tud, mint én, de ezt a szót ő sem ismerte (mert nincs is angol megfelelője). Ismerősünk tovább erősködött, hogy mondjam már el, hogy miből és hogyan készül, biztosan valami nagy lakomát sejtett, de valamiért nem derengett fel neki, hogy egy 21 hónapos gyereket még nem lehet annyi időre magára hagyni, hogy komplikált főzési műveletekbe kezdjen az ember. Én nem akartam neki magyarázkodni, inkább azt mondtam, hogy ott van a kezében a karácsonyra kapott iPhone-ja, keresse ki azzal :-)

12/31 - Uzsonnaszünet a szomszéd ikrekkel és testvérükkel rollerezés és gördeszkázás közben:
Bukósisakos utcagyerekek

Szóval, hogy mit tervezünk Szilveszterre? Ugyanazt, amit már évek óta szoktunk: semmit. Adél kivitte a gyerekeket a ház elé játszani, amikor hazaértem a munkából, leváltottam, ő nekiállt francia salátát készíteni. Madinak karácsonyra vettünk egy elektromos négy kerekű motort, direkt olyat választottam, ami elég alacsony, és nem tud vele nagyot esni, és már ekkora korban is jól tudja vezetni. Nagyon boldog volt amikor meglátta, vidáman motorozgatott vele a ház körül. A szomszéd ikreknek azonban kettő darab elektromos terepjárójuk van, amik mellett Madi járgánya szinte eltörpül. Madi elég hamar felmérte, hogy a terepjárók több lóerőt képviselnek, ezért a motorjára fel sem ült, az autókba próbálta beküzdeni magát. Jóval nagyobb gyerekekre tervezték ezeket a játékokat, de Madi kitartó munkával megtanulta, hogyan éri el az ülés szélén ülve a gázpedált, és ezután rendületlenül rótta az utcán a köröket. Közben a többi gyerekek is beszálltak mellé utasnak, mindegyik Madinál nagyobb volt, de Madi Apukájához hasonlóan soha nem adta át másnak a kormányt!

Olivér egyedül vezeti a Jeep-et

Lili beült Olivér mellé utasnak

Este a gyerekek fürdés után a szilvesztert kettő-kettő csillagszóró meggyújtásával ünnepelték. Madi meztelenül adta elő a csillagszórózást, nem volt hajlandó felöltözni. A képen a keze elmosódva látszik ahogy a csillagszóróval hadonászott, közben Adél persze fogta, nehogy hozzáérjen a parázshoz. Miután a gyerekeket lefektettük, mi is megvacsoráztunk (virsli, sör, pogácsa, francia saláta), majd amikor a TV-t be akartuk kapcsolni, Madi felébredt. Adél megszoptatta, de közben ő is elaludt. Én írtam még a másik blogomba, megnéztem egy fél órás műsort, majd megvártam az éjfélt, hogy be tudjak menni Lilihez ha felébred a petárdák miatt. Szerencsére nem volt komoly durrogtatás, napközben egyáltalán semmi, éjfélkor is csak néhány a távolból. A gyerekek fel sem ébredtek, ahogy Adél sem.

Nagyon jó volt így nekünk és a gyerekeknek is ez a Szilveszter, csak az ismerőseink nehogy megtudják, hogy mi az a pogácsa!

Kicsi kocsi és nagy kocsi