kedd, április 17, 2007

Olivér személyisége

Olivér 10 napos korában. Éppen ásít

Olivér születésekor azonnal látszott, hogy másmilyen a személyisége, mint Lilié volt ennyi idős korában. Nyugodtabb, kevesebbet sír, türelmesebb, jobban el van magában egyedül. Egyesek szerint ez azért van, mert mi is nyugodtabbak és rutinosabbak vagyunk, de szerintem ez csak kis részben lehet igaz. Lili születésétől kezdve 9 hónapos koráig torkaszakadtából sírt, ha betettük az autósülésbe, és ezt addig folytatta, amíg ki nem vettük. Olivért nem zavarja az utazás, szívesen nézelődik, és nyugodtan alszik az autóban. Lili jóízűen aludt a kezünkben, de bármilyen óvatosan is tettük le az ágyába, rögtön felébredt és sírni kezdett. Olivér jól el van az ágyában akár 30-45 percet is egyedül, nézelődik, beszélget magában. Az emeleti hálószobában levő kis ágyánál jobban szereti, ha a földszinten a babakocsijában altatjuk, talán azért, mert közben hallja a konyhából és a nappaliból jövő hangokat. Lilit nagyon nehéz volt a babakocsiba betuszkolni, az egész környék „hallotta”, ha sétálni vittük. Olivér ezzel szemben jól érzi magát a babakocsiban, Adél szinte minden nap ki jut vele sétálni. Egyszóval egyelőre sokkal könnyebb a második babával a dolgunk, mint az elsővel volt!

A sokgyerekes szülők szokták mondani, hogy mindegyik gyerek egyénisége különböző. Mi csak Lilihez tudjuk Olivért hasonlítani, de így is döbbenetes, hogy már ilyen pici korban milyen sok különböző tulajdonságot észre lehet venni. Az első ilyen meglepetés az volt, hogy Olivér milyen helyes kis nyikorgó hangokat ad ki evés közben! Ezek a hangok azóta is megvannak, sokszor akkor is hallatja őket, ha nagyon jól érzi magát. Valahogy úgy használja, mint a macskák a dorombolást :-).

Ezen és a lap tetején levő képen Olivér 10 napos:
Olivér 10 napos korában. Éppen alszik.

Olivér a kis ágyában fekve a végtagjaival megállás nélkül kalimpál, rugdal, integet. Eközben elégedett hangocskákat ad ki. Érdekes, hogy ezekhez a hangokhoz a száját ki sem kell nyitnia, az orrán keresztül hallatja őket. Négy hetes kora után elkezdett néhány magánhangzót (á, i, ő, ü) is felvenni a repertoárjába. Amikor megéhezik, a kalimpálás egyre intenzívebbé, a hangok pedig hangosabbá kezdenek válni. Ahogy a hangok tónusa egyre türelmetlenebb lesz, száját tátogatja, és a nyelvét nyújtogatja, tudjuk, hogy közeledik az etetés ideje. Ha ezután is várnia kell, előbb utóbb elkezdődik egy kis kérlelő hangú sírás is. Ilyenkor már nem nagyon lehet a figyelmét semmivel sem elterelni, direkt nem figyel ránk, olyan hangokat ad ki, mintha azt mondaná: „sok a duma, inkább enni adjatok”. Az evésidő közeledével Adélra szegezi a tekintetét, és éberen figyeli, nehogy szem elől veszítse!

Evés után böfögtetjük, különben a beszorult levegő komoly fájdalmakat okozna neki. Egyértelműen jelzi, amikor böfögni szeretne, oldalra fordítja és felemeli a fejét, a kis nyaka teljesen ki van tekeredve. Ha sikerül böfögnie, akkor lenyugszik, és legtöbbször hamarosan el is alszik. Ha nem sikerül, akkor rosszabb a helyzet, ilyenkor vagy sokáig nyugtalan, vagy sír, esetleg alszik egy kicsit és felébredés után próbálkozik újra.

Lili 2-3 hónapos koráig végigüvöltötte a összes fürdetést, Olivér ezzel szemben szemmel láthatóan élvezi. Elégedetten nézelődik körbe a kis kádjában. A tisztába tevést is megszokta, tudja, hogy jobban fogja tőle magát érezni. Csak akkor mérges, ha a szoptatás közeledtével kezdjük tisztába tenni, ekkor hangosan tudomásunkra is hozza a véleményét! Más fiúkhoz hasonlóan nála is előfordul, hogy akkor kezd el sugárban pisilni, amikor éppen levettük róla a pelenkát :-).

Olivér három-négy hetes korában kezdett következetesen ránk figyelni, a fejét a hangunk felé fordítani, és a szemünkbe nézni. Higgadtan figyeli, ahogy az egész család az ágya mellett produkálja magát, azt is elég jól bírja, hogy Lili sokat simogatja és puszilgatja. Lili óvatosan nyúl hozzá, de azért előfordul, hogy a haja Olivér szemébe lóg, vagy véletlenül meglöki az ágyát. Ha Olivérnek jó kedve van, és tetszik neki a műsor, akkor jókat mosolyog, sőt még nevetéshez hasonló hangokat is kiad. Ilyenkor mi is vele nevetünk, ellenállhatatlan, ahogy a kis fogatlan szájából nevetés közben kidugja a nyelve hegyét. Már egy napos kora óta mosolyog, az elején nem is hittünk a szemünknek, mert a csecsemős könyvünk szerint egy hónaposan csak reflexszerűen, két hónaposan pedig az öröm kifejezéseként mosolyognak a babák. Olivér ezzel szemben egy naposan már álmában hangosan nevetett, 1-2 hetesen pedig simogatásra vagy puszilásra is mosolygott.

Olivér 19 napos korában:
Olivér 19 napos korában. Éppen alszik.

Az is egy vicces szokása, hogy szoptatás után megelégedett képet kellene vágnia, de ő a homlokát összeráncolva, szemöldökét felvonva kérdően és gondterhelten tekinget körbe-körbe. Ezek a mimikázások naponta többször előfordulnak, igazából még nem jöttünk rá esetleges jelentésükre.

Amikor a kezünkben tartjuk, kifogyhatatlan energiával mocorog, forog, mászik. A fejét emelgeti, ide-oda lóbálja, erősen a kezünkben kell tartani, mert nagyon hamar a mélységbe vetné magát! A kis feje nagyon nehéz még a testéhez képest, veszélyesnek tűnik, ahogy a fejével kuglizik, ezáltal az egész gyerek súlypontját billegtetve. Attól szoktam félni, hogy egyszer még kitöri a nyakát, ha nem kapom el időben a buksiját!

Olivér öt-hetes korában egy héten keresztül rengeteget sírt, ráadásul olyan keservesen, hogy nem is lehetett megvigasztalni. Én ekkor eléggé megijedtem, attól tartottam, hogy mégsem lesz olyan könnyű természetű, mint azelőtt, de szerencsére nemsokára visszaállt a rend, már nagyon ritkán sír úgy, hogy nem tudnánk kitalálni, hogy mi a baja. Adél azt gyanította, hogy a szója-tartalmú terhességi vitamintól, vagy a húsvéti babgulyástól fájt Olivér hasa. Persze ezeket nem Olivér, hanem Adél ette, de lehet, hogy ettől a tej nehezen emészthető lett. Most is előfordul persze, hogy vigasztalhatatlanul sír napközben vagy este, de rendszerint ennek oka van, ha nem tud, böfögni, púznia kell, vagy nagyon fáradt, de nem tud elaludni.

Lili 1 éves koráig nem nagyon tudtunk sehova menni, Olivérrel pedig hat hetes korában már színházban is voltunk, nem volt vele semmi bonyodalom, végigaludta az egészet! Reméljük továbbra is minden ilyen zökkenőmentesen fog haladni, eljutunk majd négyesben a tengerpartra, kirándulni, és Olivér már rutinos utazó lesz, mikor hat hónapos korában Magyarországra látogatunk!

Olivér 24 napos korában:
Olivér 24 napos korában. Éppen alszik.

Olivér 24 napos korában. Éppen alszik.