szerda, július 11, 2007

Olivér négy hónapos

Olivér 4 hónapos

Bevezetés

Két hete tervezem, hogy írok végre Madárlevélről is, de egyszerűen nem volt rá két szabad órám. Az egész család beteg volt, utána a Legoland beszámolót fejeztem be. Minden nap munkából hazaérve úgy érzem, hogy lenne energiám és ihletem megírni, de mire este 9-re végzünk két gyerek etetésével, fürdetésével, altatásával, majd a takarítással és rendrakással, nem tudom összeszedni az erőmet, hogy nekiüljek fogalmazni. Kikapcsolódásképpen inkább megnézünk Adéllal valami rövid műsort a TV-ben, és elhatározom, hogy majd másnap írom meg az elmaradt beszámolót...

Ma azért tudok mégiscsak nekiülni az írásnak, mert egy három órás értekezlet kedvéért Atlantába utazok. Most (hétfőn délután) indultam, éjfélre érek oda, kedden délután lesz a 3 órás értekezlet, éjjel 11-re érek majd vissza San Diegoba, másnap délután megyek csak be dolgozni. A repülőút 4 óra, a laptophoz van egy tartalék akkumulátorom, lesz bőven időm írni! :-)

07/04 - Olivér és Lili pizsamában:
Olivér és Lili pizsamában

Nem csak a blogba írás, hanem Olivérről a fényképek készítése is elég nehéz. Hétköznap esténként Olivér már túl fáradt, hétvégeken pedig annyi dolgunk van, hogy a fényképezkedésnek már nem tudunk nekiállni. Ha előveszem a fényképezőgépet, Lili azonnal megjelenik és átöleli Olivért, vagy beáll a képbe, ezért Olivérről egyedüli képet nem sűrűn fogok tudni készíteni... Egy jó fénykép beállításához és a megfelelő pillanat elkapásához idő kell, ezért inkább rövid videókat szoktam felvenni, az hamar elkészül és élethűen adja vissza a valóságot.

07/07 - Olivér hintáztatja magát, Lili is szeretne a videón szerepelni:


Olivér személyisége

Sokszor írtam már, de nagyon jól esik újra és újra leírni: Madárlevél Olivér egy csodálatos, vidám, kiegyensúlyozott kisbaba! Zoli az előző bejegyzésben szereplő videó alapján „Mesebeli kisgyerek-törpének” nevezte, ami tejesen igaz és találó. Ha majd Olivér nagyobb korában megkérdezi, hogy ő milyen kisbaba volt, ezek a rövid videók teljesen jól meg fogják neki mutatni!

Hihetetlen, de Olivér szinte állandóan jókedvű! Az a nagy szerencse, hogy ha letesszük az ágyába vagy a kis rugdalózós székébe, sokáig jól el van magában. Elnézegeti a kezét, játékait, bennünket figyel, gügyög, rugdal, néha kiált egyet! Döbbent csodálkozással nézi, ahogy Lili pörög, ugrál, szaladgál, bukfencezik, táncol, stb. Amikor odamegyünk vagy beszélünk hozzá, nagyon hálásan és boldogan mosolyogni kezd. Ezt a mosolygást bármikor elő lehet belőle csalogatni, akkor is, amikor valamiért már épp sírni készül, vagy amikor Adél szoptatja. Vicces, ahogy elneveti magát és kicsúszik a szájából a cici!

Érdekes, ahogy reggel Olivér egyik pillanatban még mélyen alszik, majd hirtelen kiad néhány baba hangot, nyújtózkodik, és pár másodpercen belül teljesen felébreszti magát. Ilyenkor, amikor meglát bennünket, azonnal teli szájjal mosolyogni kezd, mintha azt mondaná, hogy készen áll egy újabb evős-alvós-kakilós-gügyögős-nevetgélős baba napra! Amikor reggel mindhárman körbevesszük, Lilit szereti legjobban figyelni, talán azért, mert Lilitől számíthat valamilyen meglepő viselkedésre. Lili rengeteget puszilgatja, simogatja, szereti kézben tartani, és segíteni neki átfordulni. Előfordul, hogy túl sokat nyaggatja, húzogatja, puszilgatás közben a haját a szemébe lógatja, vagy hirtelen mozdulataival megijeszti. Olivér ezeket általában nagyon jól viseli, boldog amikor Lili puszilgatja, becézgeti (Lili most Boci-Macinak nevezte el Olivért).

07/08 - Olivér és Lili együtt játszanak:
Olivér és Lili együtt játszanak

07/08 - Olivér és Lili együtt játszanak (Videó):


Olivér nagyon figyeli a környezetét. Amikor az emeletről szólok le hozzá a földszintre, felnéz és hallgatja amit mondok, és folyamatosan követ a szemével ahogy fel és le mászkálok. Érdekes, hogy ebből a távolságból nem tudom megnevettetni, lehet, hogy nem látja 5-6 méternél távolabbról az arckifejezéseket? Észrevettük, hogy nagyon érdekli a számítógép... Amikor a laptopon Skype-olunk Anyukámal vagy Zolival, Madi figyelmesen fürkészi a monitort és fülét hegyezve hallgatja az ismeretlen hangokat. Vizslatva figyeli amikor eszünk, rettenetesen érdekli, hogy mit rakosgatunk folyamatosan a szánkba! Talán egy hónapja elkezdett tárgyakért nyúlni és megmarkolni őket, de ez még korántsem mindig sikerül neki. Egyik kedvenc foglalatossága, hogy a törölközőt, plédet vagy lepedőt megmarkolja, és addig cibálja, amíg a fejére nem húzza, vagy nagy élvezettel be nem kapja. Adél ezért vett neki egy puha rongyocskát amire egy maci fej van varrva, nagyon szeret vele játszani. Lilinek is volt egy ugyanilyen, soha nem érdekelte!

Olivér Lilivel ellentétben már újszülött korától kezdve nagyon szeret fürödni. Fürdetés előtt Adél kicsit megtornáztatja (ebben Lili is szeret segíteni), Madi már ekkor is örömmámorban úszik. A fürdőkádban pancsol, fröcsöl, a tükörben nézegeti magát, felül, kiélvezi a fürdőzés összes pillanatát! Adél egyedül fürdeti Madit, addig én Lili fürdetését intézem, aki rendszerint a nap végére már nagyon fáradt és több figyelemre van szüksége, hogy gördülékenyen haladjunk.

Olivér nevet

Lilihez hasonlóan Olivérnél is vannak alvás gondok, de vele sokkal könnyebb a dolgunk. Lili egyszerűen nem szeretett elaludni, rugdalt és mocorgott hogy ébren tartsa magát, állandóan kézben kellett ringatni, hogy el tudjon aludni. Olivér néha egyedül is el tud aludni, de mostanában napközben csak villámalvásokat ad elő, mikor Adél leteszi az ágyába, azonnal felébred és tágra nyitott szemmel jelzi, hogy inkább az ébrenlétet választja. Éjszaka is fel szokott ébredni ha éhes, de éjjel már nem szokott kakilni, és szoptatás után általában hamar vissza is alszik. Adél általában nagyjából ki tudja magát éjjel pihenni, de előfordul, hogy rengetegszer fel kell kelnie és reggel nagyon fáradtan ébred. Ha Olivér reggel tovább alszik, akkor Adél is tud mellette aludni, ilyenkor Lili el tud egyedül játszani, és nem ébreszti fel őket.

Elég jól kialakult már Olivér napi ritmusa, Adél pedig apró rezzenéseiből is meg tudja állapítani, hogy mikor mire van szüksége. Amikor Madárlevél napközben elfárad, felveteti magát, és szépen lepihenteti a fejét a vállunkra, így készül az alvásra. Sokszor az én vállamon nem talál magának egy kényelmes pontot, ekkor átkéredzkedik Adélhoz és hozzábújva hamar el is alszik. Elég sokáig el tudja magát egyedül szórakoztatni (Lilinek ez nem ment ennyi idős korában), ügyesen tudomásunkra hozza, ha elunta magát és szeretné, hogy egy kicsit felvegyük vagy foglalkozunk vele. Én nem emlékszem olyanra, hogy Lili valaha is lerakatta volna magát, ezért mindig meglepődök, amikor Madi elkezd nyögdécselni, hogy rakjuk le egy kicsit és hagyjuk egyedül! Nagyon aranyos, amikor hirtelen megéhezik és elégedetlenkedő hangokat kezd el kiadni, ami hüppögéssé, majd szomorkás sírássá változik, ha nem kapja meg időben a tejcit. Ezt a sírást is le kell majd videóznunk, újszülött kora óta talán nem is vettük fel a sírását!

Lili és Olivér egyik reggel egymás mellett feküdtek kézen fogva, amikor Lili ezt mondta: „Amikor nagyobbak leszünk, kéne emlékezni, hogy így fogtuk egymás kezét. Videózzad le, jó?” Megtettem, itt van a videó: